GJORD MED STOLTHET
& BRA RÅVAROR

Solgula rapsfält är ett lysande inslag i Mildas produkter. Den energirika rapsen omvandlas till fin olja som i sin tur blir en viktig ingrediens i Milda.

Milda är en hjälpande hand som hjälper dig att lyckas i köket med allt från vardag till fest, och bakning till matlagning. Sedan 40-talet producerar vi vår älskade klassiker Milda mat- och bak och flera andra hemtrevliga smakförhöjare i Skåne.

Hur görs Mildas matfetter?

Milda baseras på vegetabiliska oljor och de som används mest och är vanligast är rapsolja, solrosolja, linfröolja, och palmolja. Palmolja har en neutral smak och är fastare i konsistensen, för att ge margarinet en lagom mjuk konsistens. Palmolja finns också i många andra livsmedel. Vi använder 100% hållbart producerad och certifierad palmolja.

Alla oljor som används till livsmedel förädlas, för att ta bort oönskad smak, lukt och färg, samt ämnen som finns naturligt i oljan men som kan förkorta oljans hållbarhet, t ex järn, och fria fettsyror. Vid förädlingen (reningen) används endast godkända ämnen. Det är ingen skillnad på oljan i Milda och olja som finns att köpa i butik.
Många matfetter, även mer vegetabiliska, innehåller någon form av mjölk, det kan vara skummjölk, lättfil, vassle eller kärnmjölk. Mjölken bidrar med smak, arom och fyllighet. Matfett som inte innehåller mjölk innehåller i stället vatten.

Men att blanda olja och vatten/mjölk, det går väl inte? Jo, det är möjligt om man lägger till emulgeringsmedel kan blanda sig med både olja och vatten och som gör att oljan och vattnet går att binda ihop. Ett vanligt exempel på emulgeringsmedel är lecitin som finns naturligt i äggula, sojabönor och solrosfrön. Det som vanligtvis används i Milda idag är från solros, då många är allergiska mot soja.

Milda inehåller dessutom nyttiga och viktiga vitaminer, som till exempel A- och D-vitamin. A-vitaminet är viktigt för syn och hud, medan D-vitaminet är viktigt för skelett och tänder. Milda innehåller även en hel del E-vitamin, som finns naturligt i de vegetabiliska oljorna.
I margarin hittar man vanligt koksalt, det finns där för smakens skull, men fungerar också som konserveringsmedel. Citronsyra som bidrar till både hållbarhet och en lagom syrlig smak.

Läs hela texten
MINDRE KLIMATPÅVERKAN
MED MILDA

Milda är en klassiker i många svenska kök, men vad många inte vet är att Mildas produkter är mer eller mindre växtbaserade och därför vänligare mot klimatet. I en livscykelanalys som jämförde ett flertal av Mildas produkter mot smör- och gräddprodukter, visade det sig att Milda har mindre klimatpåverkan än de vanligaste produkterna i matfetts- och gräddhyllan. Om du lagar mat eller bakar med Milda Mat- och bakmargarin i stället för med smör kan du enkelt göra en liten skillnad för klimatet.

Den livscykelanalys som under 2017 utfördes och granskades av oberoende experter undersökte den klimatpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara fram till att förpackningen slängs i soporna. Resultatet var slående – majoriteten av de produkter som ingick i studien hade en stark klimatfördel jämtemot de animaliska jämförelseprodukterna.

Livscykelanalysen visade bland annat att Mildas tre mest säljande produkter Milda Mat 15%, Milda Mat & Bak och Milda Culinesse hade mellan 65-79% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än vispgrädde 40%, smör 82% och smörblandning 80% tillverkade i Sverige*. Det innebär att om du lagar mat eller bakar med dessa produkter i stället för med smör och vispgrädde kan du enkelt göra en liten skillnad för klimatet.

Generellt kräver växtbaserade produkter mindre jordbruksmark och har ett lägre klimatavtryck än animaliska produkter, det vill säga råvaror från djurriket. Därför är det bättre för miljön att äta lite mer från växtriket och mindre från djurriket, enligt bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet och Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP. Matfetter och margariner baserade på vegetabiliska oljor, såsom Mildas produkter, passar därför in i en mer hållbar livsstil.

Som konsument kan man göra små förändringar genom att byta ut några maträtter med nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter och tänka på att ta hand om resterna för att minska matsvinnet. Läs mer om hur du kan göra miljösmarta matval på Livsmedelsverkets hemsida.

*En livscykelanalys utförd i enlighet med ISO 14040 och 14044, ledd och granskad av oberoende experter, visar att Milda Mat- och bakmargarin har minst 65 % lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smör (fetthalt 80 %) tillverkat i Sverige. Studien visade även att:

• Milda Mat 15% har 79% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än vispgrädde 40% tillverkad i Sverige.
• Milda Culinesse har 72% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smörblandning 80% tillverkad i Sverige.
• Milda Mat & Bak har 65% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smör 82% tillverkad i Sverige.

Vad innebär en livscykelanalys?
En livscykelanalys (LCA) undersöker den miljöpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara till avfallshanteringen. Syftet med att göra en LCA är för att få en uppfattning om vilken miljöpåverkan en produkt har och för att kunna se över vad man kan göra för att ytterligare minska produktens miljöpåverkan. Det finns olika typer av miljöpåverkan som man kan undersöka i en LCA, som bland annat klimatpåverkan, energianvändning, övergödning, marknära ozon och markanvändning.

Vad betyder klimatpåverkan?
Klimatpåverkan, eller bildningen av växthusgaser, är en viktig del av miljöpåverkan och något som de flesta har hört talas om. För att jämföra de olika växthusgaserna med varandra mäter man vanligen utsläpp av växthusgaser i så kallade CO₂-ekvivalenter. CO₂-ekvivalenter används sedan för att räkna ut klimatpåverkan.

Hur vet ni att Milda Mat- och bakmargarin har 65 % lägre klimatpåverkan än smör?
Vi har bett en tredje part att göra en livscykelanalys som jämför bland annat klimatpåverkan för Milda Mat-och bakmargarin med smör 82 % som är tillverkat i Sverige. I grund och botten beror den stora skillnaden i klimatpåverkan på att margarin innehåller vegetabiliska oljor och har mindre mjölkinnehåll. Kor äter foder och adderar ett steg i produktionskedjan. Mindre komjölk innebär att mindre foder behöver odlas. Dessutom idisslar kor vilket medför utsläpp av växthusgasen metan.

Läs hela texten
CERTIFIERAD OCH
HÅLLBAR

Palmolja är en råvara som det pratats mycket om de senaste åren. Vi på Milda har valt att följa Världsnaturfonden, WWF, i frågan. De tycker att höga krav och certifiering är bättre än bojkott av palmoljan. Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO, som WWF arbetar med har satt upp regler som vi följer. Här följer vanliga frågor och svar om palmolja, och Mildas syn på vanliga myter kring palmoljan.

Varför använder Milda palmolja i vissa produkter?

•Palmolja är en vegetabilisk/växtbaserad olja som används tillsammans med andra oljor för att ge en välsmakande och lagom mjuk stek- och bakprodukt. Palmolja ger matfett sin fasta konsistens.
•Milda vill ha mestadels växtbaserade produkter i sitt sortiment, och behöver därför ha en vegetabilisk ingrediens som garanterat går att odla hållbar, men som även är bra utifrån ett hälso- och funktionalitetsperspektiv. Palmolja är den enda oljan med fast konsistens som både är vegetabilisk och kan odlas på ett hållbart sätt.
•För att garantera en hållbar odling är all palmolja som Milda använder certifierad och hållbart producerad enligt RSPOs kriterier för segregerad palmolja.
•För att möta världens befolknings behov av matfett är det mer effektivt att användra mindre ytor och få ut mer olja per yta. För varje hektar av odlingsyta får man ut mycket mer palmolja än för andra oljor, vilket är bra utifrån ett resursperspektiv (t.ex. vatten och land). Som exempel, krävs det åtta gånger så mycket land för att utvinna solrosolja, sex gånger så mycket land för rapsolja och fem till åtta gånger så mycket land för kokosfett. Att byta till ett annat fett skulle kräva mycket mer mark för samma mängd olja. Dessutom skulle denna olja behöva härdas för att ge samma konsistens som palmoljan.

Vad innebär hållbar certifierad palmolja i korthet?
•Milda ägs av Upfield, som är medlemmar i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), och bidrar således till omställningen till hållbar palmolja. RSPO omfattar idag ca 1/5 av den globala användningen av palmolja, med målet att omfatta mer av den totala utvinningen.
•Våra leverantörer får inte bidra till skövling av områden som innehåller utsatta arter eller ekosstem. De måste skydda naturliga vattenkällor och utsatta djurarter, så som orangutanger.
•Våra leverantörer lovar att upprätthålla goda förhållanden för de som arbetar på palmoljeplantager. De måste betala lön till de lokala anställda och lokalbor måste ge sitt medgivande till att palmolja utvinns i deras område.
•Mildas driver genom Upfield utvecklingen för hållbar och spårbar palmolja för att stoppa avverkningen av skog, skydda landområden och främja positiv social och ekonomisk utveckling på lokal nivå.

Milda och hälsa
•I Milda mat & bak blandas palmolja med andra flytande vegetabiliska oljor såsom solrosolja, rapsolja och linfröolja. De är alla hälsosamma vegetabiliska oljor med hög mängd omättat fett.
•Detta är i linje med Livsmedelsverkets rekommendation om att minska intaget av mättade fetter och transfetter samt att öka konsumtionen av omättade fetter.
•Mildas matfetter har en näringsmässig sammansättning som uppfyller dessa rekommendationer genom att vi har en lägre andel mättade fetter och transfetter än till exempel smör.

Finns inget substitut till palmolja?
•Nej, inte som har samma egenskaper och samtidigt är vegetabiliskt. Palmolja är nästan det enda vegetabiliska fettet som har samma konsistens som mjölkfett/smör. Kokosolja, allanblackia, och sheaolja är alla något fastare i konsistensen, men idag finns inga hållbart certifierade odlingssätt för dessa oljor.
•Smörproduktion skapar 68% mer växthusgaser och använder 62% mer jordbruksmark.

Varför är det bättre med hållbar palmolja?
•Utbyggnad av oljepalmsplantager har i många fall lett till uppodling av områden med högt skyddsvärde, som till exempel torvmark eller regnskogar. Inköp från hållbara odlingar bidrar till att bibehålla jordens fruktbarhet, höja vattenkvaliteten, minska utsläppen av växthusgaser och skydda biologisk mångfald på dessa platser. Det kan också bidra till bättre inkomster och livsvillkor för lantbrukare och deras personal.
•Om vi skulle sluta använda palmolja måste vi ersätta den med andra vegetabiliska oljor, som alla kräver mycket mer mark för odling. Palmolja är den mest produktiva vegetabiliska oljan av alla. Oljepalmer ger 39 procent av den globala produktionen av vegetabiliska oljor, men upptar endast 7 procent av jordbruksmarken för oljeväxter.
Att byta palmolja mot raps-, solros- eller sojaolja skulle kräva mycket mer mark för att erhålla samma mängd olja, vilket skulle leda till större miljöpåverkan. Att byta palmolja mot den animaliska ingrediensen smör, skulle leda till större utsläpp av koldioxid.

Vanliga myter om palmolja
•Ofta framställs palmolja i media väldigt obalanserat, vilket ibland visar det en skev bild av palmolja som ingrediens. På Milda tycker vi att det är viktigt att vara transparent med den information vi besitter, och även visa på vår syn på varför vi har valt att använda det i vissa av våra produkter. Nedan finner du vanliga myter om palmolja, och hur vi ställer oss till dessa:

MYT 1 – Palmolja innehåller transfett
Palmolja innehåller inte transfett och användningen av palmolja har bidragit till att minska mängden transfetter i livsmedel. Vad många däremot inte vet är att animaliska mejeriprodukter, så som smör, innehåller transfett.

MYT 2 – Om företag slutar använda palmolja löser sig allt
Det finns en vanlig missuppfattning att problemen förknippade med palmolja skulle försvinna om företag slutade att använda palmolja. Men det är mer komplicerat än så. Att ersätta palmolja med andra typer av fett skulle skapa liknande eller större sociala och ekologiska konsekvenser pga. att palmoljeodlarna skulle byta till grödor som kräver fyra till tio gånger större odlingsyta, som t.ex. soja. Detta skulle kräva att ännu större skogsarealer gjordes om till plantager. Därför är det bättre att köpa hållbart certifierad palmolja.

MYT 3 – Palmolja är förödande för fattiga utvecklingsländer
Ofta lyfts det fram att palmolja är dåligt för lokalbefolkningen. Vad man då glömmer är att palmoljeindustrin minskar fattigdomen i utvecklingsländer. Ett stopp skulle leda till att miljoner människor fick minskade inkomster. Enligt WWF är cirka 4,5 miljoner personer beroende av palmoljan för sin överlevnad i Sydostasien. Många av dem levde tidigare under mycket fattiga förhållanden. Köper du produkter med hållbart certifierad palmolja vet du att standarder kring arbetsförhållanden och löner är uppfyllda.

MYT 4 – Bojkott sätter press på företagen och får dem att tänka om
Vissa länder, t.ex. Norge har bojkottat palmolja på nationell nivå. Problemet med om stora marknader inte efterfrågar ansvarsfullt producerad palmolja samt en bojkott, är att mer icke certifierad palmolja kan produceras.

MYT 5 – Även hållbart certifierad palmolja bidrar till avskogning
Vi tror att både det nuvarande och framtida behovet av palmolja kan mötas genom investeringar i existerande plantager. Det ska inte krävas mer avskogning och med vår hållbara palmolja är vi garanterade detta.

Källor och läs mer

Green Palm
RSPO
WWF
Livsmedelsföretagen
Upfield

Läs hela texten
MILDAS
MILJÖPRINCIPER

Ända sedan starten 1943 har Milda jobbat för att hjälpa konsumenter att lyckas i köket, med växtbaserade produkter som förenklar vardagen. Miljö har alltid stått i fokus för Milda, och i takt med att konsumenternas intresse har ökat kring att leva mer hållbart har Mildas fokus på hållbarhet ökat. Vår vision är att kunna fortsätta erbjuda produkter som är smidiga i köket, men också som hjälper konsumenten att minska sin klimatpåverkan genom små, enkla val i vardagen.

Produktionen av livsmedel står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. Genom att minska intaget av animaliska produkter och välja mer mat från växtriket, till exempel att använda Milda i bakning och stekning, kan man stödja mer hållbar livsmedelsproduktion och bidra till att minska utsläppen.

Mildas hållbarhetsarbete

På Milda tycker vi att hållbarhetsarbete är något man måste jobba med löpande. För att nå våra klimatmål tittar vi därför konstant på hur vi kan förbättra oss inom ett antal områden, och vi har redan kommit en bra bit på väg:

Produkt
o Med Mildas produkter vill vi kunna erbjuda konsumenten ett hälsosamt val som samtidigt har så liten klimatpåverkan som möjligt. Därför väljer vi mestadels växtbaserade ingredienser, men använder även mjölk i vissa produkter för den goda smakens skull.
o Varje år säljs runt 37 000 ton matfett för stekning och bakning i Sverige, varav cirka 60 % är helt eller delvis animaliskt*. Om alla skulle byta ut det animaliska matfettet mot helt eller delvis vegetabiliskt (t.ex. Milda) skulle utsläppen minskas med ca 170 000 ton per år, vilket motsvarar 1600 resor fram och tillbaks till Thailand (*Källa: Nielsen Onelight, Yellow Fats, wk. 8/2019).

Produktion
o I vår fabrik i Helsingborg i södra Sverige sker en stor del av Mildas produktion, och där strävar vi mot att ha så låg klimatpåverkan som möjligt.
o Målet är att ha en helt koldioxidfri produktion år 2030. Vi har redan kommit en bra bit påväg!
o Vi är helt avfallsneutrala och har total återvinningsgrad på 100%.
o När vegetabiliska oljor rensa får man en restprodukt som kallas blekjord. Numera använs blekjorden som gödning på odlingar runtom i HBG. Cirkeln är sluten!

Förpackning
o Målet med Mildas förpackningar är att de ska vara användarvänliga, men samtidigt enkla att återvinna och klimatneutrala. Idag är alla våra förpackningar återvinningsbara, men vår målsättning framåt är att har 100% plastfria förpackningar, och vi planerar att ta oss dit steg för steg.

Ingredienser/Odling
o Att odla hållbart handlar för oss om att ta hand om djur, natur, och de människor som jobbar med att ta fram våra ingredienser. Därför jobbar vi enbart med leverantörer som garanterat uppfyller våra krav kring att behålla biodiversitet och goda villkor kring arbetsförhållanden.
o På Milda använder vi enbart hållbart certifierad palmolja i de produkter som har palmolja. Läs mer i avsnittet “Certifierad & Hållbar”.
o Vill du ändå välja palmoljefria produkter rekommenderar vi t.ex. Milda Culinesse flytande, som går att både steka och baka med och innehåller rapsolja, solrosolja, och linfröolja.

Hälsa
o Vi tror på att äta mer livsmedel som kommer från växtriket och att små steg räknas. Mycket av den påverkan vi gör sker genom de val vi gör varje dag.
o I en rapport som släpptes av organisationen EAT 2019 visades det på att den mat som är bäst för klimatet även är bäst för vår hälsa, vilket är något vi på Milda tror på.
o Vi vill inspirera våra konsumenter att äta mer vegetarisk och vegansk mat, men vi tror inte att man måste utesluta animalier som mejeri, kött, och fisk – men gärna äta mindre av det och mer växtbaserade födoämnen. Framförallt visa på att man inte måste ändra så mycket för att komma dit. Det ska inte vara krångligt, utan tvärtom!

Läs hela texten
BRA VAL
MED FOTEN I VÄXTRIKET

Valen är många när du står där i mataffären. Vi vill välja hälsosamt och hållbart, och samtidigt ska hushållskassan räcka till mycket. Hur ska man veta vad som är rätt val?

Vi är många som gillar att laga mat och baka och vi vill att det ska gå smidigt och att våra gäster ska gilla det vi ställer fram på bordet. Ett sätt att försäkra sig om att lyckas riktigt bra är att använda Milda – både till vardags och vid mer festliga tillfällen. Med Milda kan du steka säkert på en högre temperatur utan att riskera att smaken på maten förändras, att det skvätter obehagligt eller att maten bränner vid. En fördel med att baka med Milda är att du inte behöver tänka på att ta fram det ur kylskåpet långt innan det är dags att knåda degen – det är alltid lagom mjukt och lätt att hantera. Många tycker också att sockerkakan blir extra fluffig med Milda och för den som är chokladbollsfantast är det skönt att slippa vänta på att smöret ska mjukna innan man kan rulla sitt spontanfika!

Livsmedelsverket är experter på bra matvanor, och är dessutom oberoende. Ett råd från dem är att vi ska äta mer vegetabiliska och växtbaserade livsmedel för att leva hälsosamt. Baljväxter, grönsaker, rotfrukter, fullkorn och oljebaserade matfetter toppar listan.

Genom att äta mindre andel animaliska produkter, alltså råvaror från djurriket, minskar vi också vårt klimatavtryck. Ett köp som är vänligt mot både hälsan, miljön och plånboken, med andra ord.

Läs hela texten
NY FÖRPACKNING
MED MÅNGA FÖRDELAR

För Mildas serie av gräddalternativ har vi en ny förpackning med skruvkork. Milda genomförde ett antal undersökningar med gräddkonsumenter, som visade att de flesta konsumenter föredrar en förpackning med skruvkork på grund av att den är smidig och enkelt att hantera, och minskar matsvinnet så man inte behöver använda allt på en gång.

Fördelar med den nya förpackningen?
– Enkel att öppna och återförsluta.
– Enkel att förvara var du vill i kylskåpet.
– Innehållet tar inte smak från annat i kylskåpet.
– Mindre matsvinn – du behöver inte använda allt på en gång!
– Förpackningen är återvinningsbar!

Alla förpackningarna är dessutom FSC-märkta. FSC verkar för ett ansvarsfullt skogsbruk, med hänsyn till sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. FSC är den enda certifiering av skogsprodukter som är industriberoende och som stöds av WWF.

Hur återvinns Tetra Top®?
Bäst är att återvinna plastkorken som plast, och förpackningen som papper. Om man glömmer det är det ingen fara, då plast och kartong enkelt kan skiljas i processen.

Behövs förpackningen sköljas ur innan den återvinns?
Nej. En förpackning behöver inte sköljas även en kladdig förpackning är välkommen i återvinningen. Uppstår problem med lukt, sköljs förpackningen ur. Ett tips kan vara att skölja ur förpackningen med t ex en skvätt använt diskvatten.

Läs hela texten