use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Citrussockerkaka Glaserad

Bundt cake är en hög, fluffig sockerkaka som gräddas i en sockerkaksform med mönster, en så kallad bundt pan. Kakan får extra smak och vacker dekoration av en läcker glasyr.
  • 40 minuter
  • Portioner16
recipe image Citrussockerkaka Glaserad

Ingredienser

INGREDIENSER
  • 300 g Milda margarin
  • 1 citron skal och saft
  • 1/2 apelsin skal och saft
  • 6 ägg
  • 5 dl
  • 2 tsk bakpulver
TILL FORMEN
  • 2 tsk Milda margarin
  • 2 tsk vetemjöl
GLASYR
  • 2 1/2 florsocker
  • 3 msk hett vatten
  • 1 krm rosa hushållsfärg
TILL DEKORATION
  • 2 msk skalade pistagenötter ätbara blommor
DU BEHÖVER OCKSÅ
  • 1 sockerkaksform, bunt pan, som rymmer 3 liter
  • 1 slickepott

      Instruktioner

      TILLAGNING
      1. Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formen med margarin och mjöla därefter.
      2. Vispa 300 g margarin och 300 g strösocker vitt och pösigt. Rör ner citronskal och apelsinskal, och därefter de 6 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Vänd in 5 dl mjöl och 2 tsk bakpulver med hjälp av en slickepott. Rör ner citronsaft och apelsinsaft och blanda noga.
      3. Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och fjädrande. Det tar ca 45 – 50 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakan. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
      4. Ta ut formen och låt kakan svalna i formen 15 – 20 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakan, lägg över den på ett bakgaller och låt den kallna helt.
      5. Glasyr: Vispa samman florsocker med 3 msk hett vatten till en tjock glasyr, och färga den med 1 krm hushållsfärg.
      6. Hacka 2 msk pistaschnötter grovt. Skeda glasyren över kakan och dekorera med pistaschnötter och blommor.