Hel kyckling

med pumpa

4 portioner
140 minuter
Hel kyckling i ugn med härlig smak av färska örter, vitlök och citron. Tillsammans med rotsaker och pumpa blir det en underbar hösträtt.

Ingredienser

1 st hel kyckling, ca 1,5 kg
1 msk Milda Culinesse
3 msk flytande honung
1 st citron, skalet
6 st hela vitlöksklyftor
2 st krukor färsk rosmarin
2 st krukor färsk timjan
500 g butternut-pumpa
4 st potatisar
1 st palsternacka
4 st rödlökar
2 st paprikor
salt och peppar

Tillagning

1
Sätt på ugnen på 175°C.
2
Krydda kycklingen med salt och peppar. Placera kycklingen i en smord ugnsform.
3
Blanda margarin, honung och rivet citronskal. Gnugga in kycklingen med honungsblandningen, låt stå i 10 min.
4
Fyll kycklingen med vitlöksklyftorna, rosmarin och timjan.
5
Placera kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Kontrollera att kyckling har uppnått minst 70°C innertemperatur och att köttsaften är klar innan du tar ut den.
6
Skala och skär pumpa, potatis och palsternacka i bitar. Skiva rödlökar och paprikor.
7
När kycklingen har stått i ungen i 1 timme: lägg grönsakerna runt om kycklingen i ugnsformen och krydda med salt och peppar.
8
Låt därefter grönsakerna gräddas klara tillsammans med kycklingen den resterande tiden.
Lägg till och byt ut rotsaker och grönsaker du tycker om i detta recept, det mesta passar till kyckling och örter!

Milda tipsar

Lägg till och byt ut rotsaker och grönsaker du tycker om i detta recept, det mesta passar till kyckling och örter!