Mandelkaka

med jordgubbsrippel

16 bitar
40 minuter
Det här är en klassisk bundt cake, en hög och fluffig sockerkaka. Vår kaka har vi ripplat med jordgubbspuré och smaksatt med mandel. Mandelextrakt hittar du i specialbutik eller på nätet.

Ingredienser

300 g Milda margarin
300 g strösocker
1 tsk mandelextrakt
6 medelstora ägg
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.25 dl malen sötmandel
1.75 dl färska jordgubbar
2 krm rosa hushållsfärg

Ingredienser

2.5 dl florsocker
3 msk hett vatten

Ingredienser

2 dl färska jordgubbar
0.5 dl mandelspån

Ingredienser

1 sockerkaksform, bundt pan, som rymmer 3 liter
1 sil eller sikt
1 slickepott
1 gaffel och kniv

Tillagning

1
Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formen med margarin och mjöla därefter.
2
Vispa 300 g margarin och 300 g strösocker vitt och pösigt. Rör ner 1 tsk mandelextrakt, och därefter de 6 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Sikta ner 4 dl mjöl och vänd in mjölet, 1 ½ tsk bakpulver och 1 ¼ dl mald mandel med hjälp av en slickepott.
3
Mosa 1 ¾ dl jordgubbar med en gaffel och tillsätt 2 krm av den rosa hushållsfärgen. Lägg över ca ⅓ av smeten i en skål och rör ner jordgubbspurén.
4
Häll hälften av den kvarvarande kaksmeten i kakformen. Häll på kaksmeten med jordgubbspuré och dra virvelmönster av den med hjälp av en kniv. Häll till sist på den resterande smeten.
5
Baka kakan i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och fjädrande. Det tar ca 50 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakan. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
6
Ta ut formen och låt kakan svalna i formen 30 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakan, lägg över den på ett bakgaller och låt den kallna helt.
7
Glasyr: Vispa samman 2 ½ dl florsocker med 3 msk hett vatten till en tjock glasyr.
8
Skär jordgubbarna till dekoration i skivor. Skeda glasyren över kakan och dekorera med jordgubbarna och flagad mandel.