Lussebullar

Den saftiga klassikern

20 bullar
90 minuter
Julens godaste bakverk är naturligtvis lussebullar! Detta är Mildas grundrecept som ger dig saftiga lussebullar till adventsfikat.

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
4 dl mjölk
300 g Milda Mat och bakmargarin
1 g saffran
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 st ägg
17 dl vetemjöl, ca 1 kg
1 st ägg till pensling

Ingredienser

Russin eller pärlsocker och hackad mandel
Blötlägg russinen så de inte blir torra

Tillagning

1
Smula sönder jästen i degbunken.
2
Smält Milda margarin, tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37°C. Se till att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48°C.
3
Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
4
Rör ner saffranet och sockret. Om saffranet inte är fint pulveriserat, stöt det i en mortel med lite av sockret.
5
Tillsätt mjölk, ägg, salt och nästan allt mjöl.
6
Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent tar det 5–6 minuter.
7
Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och den jäser bättre.
8
Sätt ugnen på 250°C om du ska baka bullar och 225 grader om du gör längder.
9
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig.
10
Baka ut till lussekatter, fyllda bullar, längder eller kransar.
11
Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Placera på bakduk och låt bullarna jäsa 20–40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker och hackad mandel.
12
Grädda bullarna i mitten av ugnen 5–10 minuter. Kransar eller längder gräddas 15–20 minuter.
Byt ut russinen mot blötlagda tranbär för en lite syrligare smak.

Milda tipsar

Byt ut russinen mot blötlagda tranbär för en lite syrligare smak.