Pepparkakor

bästa grundreceptet

30 kakor
60 minuter
Pepparkakor är bland det roligaste man kan baka, tycker vi på Milda. Variera former och dekorationer som du vill – här finns chans att vara kreativ!

Ingredienser

200 g Milda margarin
2.5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
2 tsk pomeransskal, malen
2 tsk bikarbonat
0.5 dl vatten
1 st ägg
9 dl vetemjöl, ca 500 g
degen ska vila över natten

Tillagning

1
Lägg margarinet, socker, sirap och kanel, nejlika, ingefära och pomeransskal i en kastrull.
2
Värm ingredienserna försiktigt tills margarinet har smält. Låt blandningen svalna.
3
Rör ut bikarbonat med vatten, tillsätt till den svalnade kryddblandningen tillsammans med ägget. Rör ner mjölet i margarinblandningen och blanda till en deg.
4
Forma degen till fyrkantig eller rund längd 3–4 cm i diameter. Slå in rullen i aluminiumfolie och låt degen vila kallt över natten. Det går lättast att skära degen när den är kall.
5
Sätt ugnen på 175 °C. Kavla ut degen tunt ca 2 mm, på mjölat bakbord och ta ut kakorna med mått.
6
Lägg jämnstora pepparkakor på plåtar med bakplåtspapper.
7
Grädda kakorna i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Vill du dekorera dina pepparkakor på ett mer knasigt och otraditionellt sätt – spana in strössel och andra dekorationer som annars brukar användas på tårtor.

Milda tipsar

Vill du dekorera dina pepparkakor på ett mer knasigt och otraditionellt sätt – spana in strössel och andra dekorationer som annars brukar användas på tårtor.