Pumpapaj

en söt höstdessert

8 bitar
90 minuter
Den här pajen med pumpa har varit en amerikansk favorit länge och den blir allt mer populär i Sverige också. Vi förstår varför då den är härligt fyllig och passar utmärkt på hösten!

Ingredienser

750 g pumpa eller butternut squash
1 paket färdig pajdeg eller mördeg
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
0.5 tsk malen muskotnöt
1 tsk kanel
2 st ägg
25 g Milda margarin, smält
1.75 dl mjölk
1 msk florsocker

Tillagning

1
Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar.
2
Placera pumpan i en stor kastrull, täck med vatten och koka. Täck med lock och låt simma i 15 minuter. Dränera pumpan och låt svalna.
3
Värm ugnen till 180°C. Kavla ner pajdegen eller mördegen i en 22 cm pajform. Låt den vara i kylen i 15 minuter.
4
Ta ut formen ur kylen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Fyll sedan med ris eller bakbönor så inte degen krymper när du bakar av den. Baka sedan i 15 minuter i 180°C.
5
Ta bort bönorna och bakplåtspapperet och baka i ytterligare 10 minuter tills att basen är blekgul. Ta ut den ur ugnen och låt svalna något.
6
Öka ugnen till 220°C. Mixa sedan den kokta pumpan i en matberedare med strösocker, hälften av kanelen, muskotnöt, ägg, Milda och mjölk. Häll i pajskalet och baka i 10 minuter.
7
Sänk temperaturen till 180°C. Fortsätt att baka i 35-40 minuter tills fyllningen har stelnat.
8
Låt svalna, ta sedan försiktigt ur pajen från formen. Blanda kvarvarande kanel med florsockret och pudra över pajen. Servera kyld.