Ägg Benedict

med vit sparris och hollandaisesås

4 portioner
20 minuter
Ägg Benedict är en riktigt klassisk brunchrätt som passar perfekt med eller utan gluten. Rädd för att misslyckas med ägget? Missa inte vårt nya busenkla pocheringsknep!

Ingredienser

8 st vita sparrisar, skalade och rensade
2 tsk ättika
4 st färska ägg
200 g baybyspenat
1 sats ströbröd (se recept nedan)

Ingredienser

1 dl panko (asiatiska brödsmulor)
6 skivor pancetta
3 msk Milda Kockens val
1 st citron, rivet skal

Ingredienser

3 st ägg
2.5 dl Milda Kockens val
2 msk citronjuice
0.5 tsk cayennepeppar
salt och malen svartpeppar

Tillagning

1
SPARRIS: Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka sparrisen i 5–7 minuter eller tills den har mjuknat. Använd kökstång för att överföra sparrisen till en tallrik. Täck sparrisen med folie för att hålla den varm.
2
Tillsätt ättika i vattnet och sänk sedan värmen. Knäck 1 ägg i en liten skål. Använd en sked för att skapa en virvel i vattnet. Häll försiktigt ägget i virveln och låt sjuda i 4 minuter. Använd en hålslev för att överföra ägget till en tallrik. Täck med folie för att hålla ägget varmt. Upprepa med resterande äggen.
3
Hetta upp Mildas Kockens val i en stekpanna. Sautera spenaten och lägg på en tallrik. Placera det pocherade ägget på spenaten och lägg 2-3 sparrisar vid sidan. Häll hollandaisesåsen över sparrisen och garnera ägget med brödsmulorna.
4
STRÖBRÖD: Sätt ugnen på 175 grader. Placera pancettan på ett bakplåtspapper och tillred den i ugnen tills den är torr och frasig. Ta ut plåten och låt pancettan svalna.
5
Värm Mildas Kockens val i en stekpanna. Stek baconen tills den fått en gyllene färg. Blanda därefter ner citronskalet och rör runt tills det doftar citrus.
6
Lyft baconen ur pannan.
7
Mixa pancettan i en matberedare till små grova smulor, tillsätt sedan baconen och mixa snabbt så att allt blandar sig. Smaka av med salt och peppar.
8
HOLLANDAISESÅS: Separera äggulorna från äggvitorna. Det gör du enklast genom att knäcka ägget och låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern.
9
Vispa äggulorna fluffiga och tillsätt därefter Mildas Kockens val i en jämn takt medan du vispar. Blanda sedan ner cayennepeppar i såsen och krydda med salt och peppar. Låt såsen stå i vattenbadet tills servering, men lyft av den från värmen.