use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Milda är en klassiker i många svenska kök, men vad många inte vet är att Mildas produkter är mer eller mindre växtbaserade och därför vänligare mot klimatet. I en livscykelanalys som jämförde ett flertal av Mildas produkter mot smör- och gräddprodukter, visade det sig att Milda har mindre klimatpåverkan än de vanligaste produkterna i matfetts- och gräddhyllan. Om du lagar mat eller bakar med Milda Mat- och bakmargarin i stället för med smör kan du enkelt göra en liten skillnad för klimatet.

Den livscykelanalys som under 2017 utfördes och granskades av oberoende experter undersökte den klimatpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara fram till att förpackningen slängs i soporna. Resultatet var slående – majoriteten av de produkter som ingick i studien hade en stark klimatfördel jämtemot de animaliska jämförelseprodukterna.

Livscykelanalysen visade bland annat att Mildas tre mest säljande produkter Milda Mat 15%, Milda Mat & Bak och Milda Culinesse hade mellan 65-79% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än vispgrädde 40%, smör 82% och smörblandning 80% tillverkade i Sverige*. Det innebär att om du lagar mat eller bakar med dessa produkter i stället för med smör och vispgrädde kan du enkelt göra en liten skillnad för klimatet.

Generellt kräver växtbaserade produkter mindre jordbruksmark och har ett lägre klimatavtryck än animaliska produkter, det vill säga råvaror från djurriket. Därför är det bättre för miljön att äta lite mer från växtriket och mindre från djurriket, enligt bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet och Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP. Matfetter och margariner baserade på vegetabiliska oljor, såsom Mildas produkter, passar därför in i en mer hållbar livsstil.

Som konsument kan man göra små förändringar genom att byta ut några maträtter med nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter och tänka på att ta hand om resterna för att minska matsvinnet. Läs mer om hur du kan göra miljösmarta matval på Livsmedelsverkets hemsida.

*En livscykelanalys utförd i enlighet med ISO 14040 och 14044, ledd och granskad av oberoende experter, visar att Milda Mat- och bakmargarin har minst 65 % lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smör (fetthalt 80 %) tillverkat i Sverige. Studien visade även att:

  • Milda Mat 15% har 79% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än vispgrädde 40% tillverkad i Sverige.
  • Milda Culinesse har 72% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smörblandning 80% tillverkad i Sverige.
  • Milda Mat & Bak har 65% lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smör 82% tillverkad i Sverige.

Vad innebär en livscykelanalys?

En livscykelanalys (LCA) undersöker den miljöpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara till avfallshanteringen. Syftet med att göra en LCA är för att få en uppfattning om vilken miljöpåverkan en produkt har och för att kunna se över vad man kan göra för att ytterligare minska produktens miljöpåverkan. Det finns olika typer av miljöpåverkan som man kan undersöka i en LCA, som bland annat klimatpåverkan, energianvändning, övergödning, marknära ozon och markanvändning.

Vad betyder klimatpåverkan?

Klimatpåverkan, eller bildningen av växthusgaser, är en viktig del av miljöpåverkan och något som de flesta har hört talas om. För att jämföra de olika växthusgaserna med varandra mäter man vanligen utsläpp av växthusgaser i så kallade CO₂-ekvivalenter. CO₂-ekvivalenter används sedan för att räkna ut klimatpåverkan.

Hur vet ni att Milda Mat- och bakmargarin har 65 % lägre klimatpåverkan än smör?

Vi har bett en tredje part att göra en livscykelanalys som jämför bland annat klimatpåverkan för Milda Mat-och bakmargarin med smör 82 % som är tillverkat i Sverige. I grund och botten beror den stora skillnaden i klimatpåverkan på att margarin innehåller vegetabiliska oljor och har mindre mjölkinnehåll. Kor äter foder och adderar ett steg i produktionskedjan. Mindre komjölk innebär att mindre foder behöver odlas. Dessutom idisslar kor vilket medför utsläpp av växthusgasen metan.