Vegansk Gryta med svamp och rödvin
En mustig vegansk gryta gjord på goda svampar, ett smakrikt rödvin och färska kryddor förgyller vilken vardag eller helgmiddag som helst.
- Portioner1
Ingredienser
INGREDIENSER
- 300 g äxtbaserat köttalternativ t.ex. soyabitar
- 5 dl rödvin
- 7 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 1 msk sojasås
- 4 msk tomatpuré
- 3 1/2 msk vetemjöl
- 15 små steklökar
- 2 morötter
- 500 g medelsora skogschampinioner
- 5 lagerblad
- 1 tsk råsocker
- 2 tsk torkad timjan
- 1 dl hackad färsk persilja
- 2 vitlök klyftor
- 2 msk Milda Flytande Culinesse till stekning
- Smaka av med salt och peppar
- Servera med pasta eller potatis
Instruktioner
TILLAGNING
- Börja med att det bryna soyabitarna i en stekpanna med Milda Flytande Culinesse och lägg därefter över dem i en stor gryta.
- Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda ordentligt.
- Tillsätt därefter salt, peppar, vin, socker, soja, vatten och fond och låt koka under lock i 1,5 timme på låg- till mediumvärme.
- Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
- När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
- Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
- Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera
- Servera med potatis, pasta eller bröd.
Du kan byta ut soyabitarna mot vilket köttsubtitut du vill, eller varför inte rödbetor?