Vegansk Gryta med svamp och rödvin
En mustig vegansk gryta gjord på goda svampar, ett smakrikt rödvin och färska kryddor förgyller vilken vardag eller helgmiddag som helst.
Tillagning2 timme 0 minuter
Portioner1

Ingredienser
- 300 g äxtbaserat köttalternativ t.ex. soyabitar
- 5 dl rödvin
- 7 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 1 msk sojasås
- 4 msk tomatpuré
- 3 1/2 msk vetemjöl
- 15 små steklökar
- 2 morötter
- 500 g medelsora skogschampinioner
- 5 lagerblad
- 1 tsk råsocker
- 2 tsk torkad timjan
- 1 dl hackad färsk persilja
- 2 vitlök klyftor
- 2 msk Milda Flytande Culinesse till stekning
- Smaka av med salt och peppar
- Servera med pasta eller potatis
Näringsvärde
Energy (kcal) | 151 kcal |
Energy (kJ) | 633 kJ |
Protein (g) | 6.9 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 32.3 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 23.1 g |
Sugar (g) | 13.8 g |
Fibre (g) | 9.2 g |
Fat (g) | 1.6 g |
Saturated fat (g) | 0.3 g |
Unsaturated fat (g) | 0.7 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.3 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.4 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 1286 mg |
Salt (g) | 3.21 g |
Vitamin A (IU) | 28859 IU |
Vitamin C (mg) | 143.4 mg |
Calcium (mg) | 280 mg |
Iron (mg) | 11.55 mg |
Potassium (mg) | 1300 mg |
Instruktioner
- Börja med att det bryna soyabitarna i en stekpanna med Milda Flytande Culinesse och lägg därefter över dem i en stor gryta.
- Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda ordentligt.
- Tillsätt därefter salt, peppar, vin, socker, soja, vatten och fond och låt koka under lock i 1,5 timme på låg- till mediumvärme.
- Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
- När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
- Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
- Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera
- Servera med potatis, pasta eller bröd.
Du kan byta ut soyabitarna mot vilket köttsubtitut du vill, eller varför inte rödbetor?