Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kanelbullar Mildas bästa grundrecept

Kanelbullar är en klassiker på det svenska fikabordet. Detta är vårt bästa grundrecept där du kan variera fyllning och garnering – eller bara hålla dig den väl beprövade varianten!
  • Tillagning2 timme 0 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner24
recipe image KANELBULLAR Mildas bästa grundrecept

Ingredienser

  • 15 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 tsk stött eller malen kardemumma
  • 150 g Milda margarin rumstemperatur
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 100 g Milda margarin rumstemperatur
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Näringsvärde

Energy (kcal)2958 kcal
Energy (kJ)12366 kJ
Protein (g)28.6 g
Carbohydrate incl. fibre (g)224.8 g
Carbohydrate excl. fibre (g)211.6 g
Sugar (g)200.5 g
Fibre (g)13.2 g
Fat (g)224.9 g
Saturated fat (g)49.3 g
Unsaturated fat (g)166.8 g
Monounsaturated fat (g)103.9 g
Polyunsaturated fat (g)62.8 g
Trans fat (g)37.2 g
Cholesterol (mg)266 mg
Sodium (mg)2647 mg
Salt (g)6.62 g
Vitamin A (IU)10112 IU
Vitamin C (mg)1.8 mg
Calcium (mg)785 mg
Iron (mg)4.76 mg
Potassium (mg)1190 mg

Instruktioner

  1. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfett och smula jästen över.
  2. Värm mjölken tills fingervarm, 37°C. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
  3. Låt degen jäsa under plastfolie eller lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
  4. Kör degen några varv i maskinen. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
  5. Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet.
  6. Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, ca 25 x 50 cm.
  7. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
  8. Skär varje rulle i 12 bitar, ca 2 cm breda.
  9. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°C under tiden.
  10. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.
  12. Låt kanelbullarna svalna på galler under bakduk.
Vill du få till den snygga kanelbullen du ser hos bagerierna? Gör då såhär efter du kavlat ut din deg och brett den med fyllning: 1. Vik degen dubbel och skär degen i 3 cm breda remsor. 2. Dela remsan på mitten nästan hela vägen, så att det ser ut som långa byxben. 3. Tvinna byxbenen runt varandra och snurra sedan ihop det till en knut, stoppa in en eventuell ände under knuten. Klart!