Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ramslökpesto med nässlor och morötter

Både ramslök och nässlor är nyttiga och goda ingredienser som vi kan hitta i naturen. Ramslök har en underbar vitlökssmak och nässlor har en smak som liknar spenat. Detta recept på nyttig ramslökspesto med nässlor passar utmärkt som snack med lätt rostade morötter.
  • Tillagning25 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner6
recipe image Ramslökpesto med nässlor och morötter

Ingredienser

  • 1 1/2 dl ramslök
  • 1 1/2 dl nässlor, blancherade och urvridna
  • 1/2 dl Milda Kockens val
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 1 1/2 dl rostade solroskärnor
  • 1/2 dl riven parmesan
  • 2 knippen primörmorötter

Näringsvärde

Energy (kcal)185 kcal
Energy (kJ)776 kJ
Protein (g)3.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g)1.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.8 g
Sugar (g)0.3 g
Fibre (g)0.2 g
Fat (g)19.1 g
Saturated fat (g)2.7 g
Unsaturated fat (g)16.0 g
Monounsaturated fat (g)11.2 g
Polyunsaturated fat (g)4.8 g
Trans fat (g)0.1 g
Cholesterol (mg)7 mg
Sodium (mg)128 mg
Salt (g)0.32 g
Vitamin A (IU)74 IU
Vitamin C (mg)3.9 mg
Calcium (mg)94 mg
Iron (mg)0.12 mg
Potassium (mg)21 mg

Instruktioner

  1. Blanchera nässlorna, koka i lättsaltat vatten i ca 1 minut och skölj av med kallt vatten så att de kyls ner snabbt.
  2. Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa peston tills den är slät, men om du föredrar en grövre pesto kan du mixa den en kortare stund.
  3. Tvätta morötterna. Rosta morötterna i ugnen på en ugnsplåt i 175 grader i ca 10-15 minuter, tills morötterna fått lite färg men fortfarande är lite hårda. Ta morötterna ur ugnen och låt dem svalna. Servera med ramslökspesto som ett härligt snack.