Chokladbollar favorit till fikat
Chokladbollar är oftast det första barn lär sig att laga, eftersom tillagningen varken kräver het spis eller vassa knivar. Men man behöver inte vara barn för att vara förtjust i de här läckra godisbollarna. Chokladbollen är så populär att den till och med har sin egen dag, den 11 maj.
Tillagning25 minuter
Portioner24

Ingredienser
- 100 g Milda margarin
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 kakao
- 2 msk kallt starkt kaffe
- 2 dl havregryn
- 1/2 dl kokosflingor eller pärlsocker
Näringsvärde
Energy (kcal) | 2221 kcal |
Energy (kJ) | 9290 kJ |
Protein (g) | 37.4 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 247.3 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 217.9 g |
Sugar (g) | 105.7 g |
Fibre (g) | 29.3 g |
Fat (g) | 126.8 g |
Saturated fat (g) | 46.2 g |
Unsaturated fat (g) | 74.3 g |
Monounsaturated fat (g) | 44.6 g |
Polyunsaturated fat (g) | 29.7 g |
Trans fat (g) | 14.9 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 26 mg |
Salt (g) | 0.07 g |
Vitamin A (IU) | 3577 IU |
Vitamin C (mg) | 0.9 mg |
Calcium (mg) | 125 mg |
Iron (mg) | 11.21 mg |
Potassium (mg) | 1150 mg |
Instruktioner
- Rör margarin och socker mjukt med en trägaffel eller träsked. Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaffe, vatten och havregryn. Blanda väl.
- Dela degen i två lika stora delar och rulla varje del till 12 bollar. Häll ut kokosflingor eller pärlsocker på en assiett. Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker, ställ in dem i kylen och låt dem stelna.
Den som inte vill ha kaffesmak på chokladbollarna kan byta kaffet mot vatten. Några droppar arraksessens är också gott att smaksätta med.