Falafel en vegetarisk favorit
Istället för den klassiska köttbullen – testa att laga en otroligt god falafel. Med smakrika tillbehör finns det stor chans att det här en ny vardagsfavorit!
Tillagning30 minuter
Portioner4

Ingredienser
- 230 g kokta kikärter
- 1 gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 1/2 tsk salt
- 3 msk Milda flytande
- 2 msk Maizena majsstärkelse
- 2 krm sambal oelek
- 1 1/2 dl hackad persilja
- 1 msk harissapasta
Näringsvärde
Energy (kcal) | 18 kcal |
Energy (kJ) | 75 kJ |
Protein (g) | 1.2 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 2.8 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 1.6 g |
Sugar (g) | 0.5 g |
Fibre (g) | 1.2 g |
Fat (g) | 0.6 g |
Saturated fat (g) | 0.1 g |
Unsaturated fat (g) | 0.2 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.2 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.1 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 941 mg |
Salt (g) | 2.35 g |
Vitamin A (IU) | 3007 IU |
Vitamin C (mg) | 47.4 mg |
Calcium (mg) | 54 mg |
Iron (mg) | 2.55 mg |
Potassium (mg) | 206 mg |
Instruktioner
- Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
- Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, sambal, majsstärkelse och 1-2 msk Milda Flytande.
- Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i Milda flytande i en stekpanna ca 2 min på varje sida.
- Servera gärna med en god yoghurtsås, pitabröd, och en fräsch sallad.
Har du inga kikärtor hemma? Andra bönor går också bra!