Lax i ugn med citron & senapssås
En härligt krämig sås förgyller den här laxrätten, som du enkelt lagar i ugn. Lax i ugn passar lika bra till vardags som till lite festligare tillfällen. Välj dekorationer och tillbehör som passar tillfället.
Tillagning35 minuter
Portioner4

Ingredienser
- 700 g laxfilé utan skinn i bit salt och malen vitpeppar
- 5 dl Milda Mat, 15%
- 2 msk dijonsenap
- 1 citron, saft & rivet skal
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 salladslökar, skivade till dekoration
Näringsvärde
Energy (kcal) | 273 kcal |
Energy (kJ) | 1143 kJ |
Protein (g) | 35.7 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 2.3 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 1.7 g |
Sugar (g) | 0.7 g |
Fibre (g) | 0.6 g |
Fat (g) | 12.6 g |
Saturated fat (g) | 2.2 g |
Unsaturated fat (g) | 8.1 g |
Monounsaturated fat (g) | 3.7 g |
Polyunsaturated fat (g) | 4.4 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 96 mg |
Sodium (mg) | 701 mg |
Salt (g) | 1.75 g |
Vitamin A (IU) | 147 IU |
Vitamin C (mg) | 7.3 mg |
Calcium (mg) | 29 mg |
Iron (mg) | 1.58 mg |
Potassium (mg) | 894 mg |
Instruktioner
- Värm ugnen till 175°. Lägg laxen i en djup ugnssäker form och strö över salt och peppar.
- Blanda samman Milda Mat, senap, citronsaft och citronskal i en bunke. Smula ner buljongtärningen och rör noga så att allt blandas.
- Häll såsen runt fisken och ställ in formen i ugnen ca 20 minuter. Innertemperaturen ska cara knappt 60°. När fisken är klar, ta ut formen och garnera med salladslöken. Servera gärna med kokt potatis eller ris samt sparris och andra grönsaker.