Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Potatisgratäng favorittillbehöret

Potatisgratäng passar utmärkt till många varmrätter. Detta recept är ett grundrecept på en klassisk potatisgratäng.
  • Tillagning40 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner6
recipe image Potatisgratäng favorittillbehöret

Ingredienser

  • 5 dl Milda Mat 15%
  • 1 skivad gul lök
  • 1 pressad vitlök klyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 kg mjölig potatis

Näringsvärde

Energy (kcal)93 kcal
Energy (kJ)390 kJ
Protein (g)2.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g)21.3 g
Carbohydrate excl. fibre (g)18.0 g
Sugar (g)2.1 g
Fibre (g)3.3 g
Fat (g)0.1 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.1 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.1 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)408 mg
Salt (g)1.02 g
Vitamin A (IU)10 IU
Vitamin C (mg)12.7 mg
Calcium (mg)16 mg
Iron (mg)0.70 mg
Potassium (mg)535 mg

Instruktioner

  1. Skala och skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor.
  2. Värm ugnen till 200°C.
  3. Koka potatisen i en stor kastrull tillsammans med Milda Mat 15%, gul lök, vitlök och lite salt.
  4. Låt koka tills potatisen blivit mjuk.
  5. Häll över detta i en ugnsfast form.
  6. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen fått en gyllene färg.
Vill du ha en smalare gratäng kan du byta ut Milda Mat 15 % mot Milda Mat Extra 4 %.