Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Citrussockerkaka Glaserad

Bundt cake är en hög, fluffig sockerkaka som gräddas i en sockerkaksform med mönster, en så kallad bundt pan. Kakan får extra smak och vacker dekoration av en läcker glasyr.
  • 40 minuter
  • Portioner16
recipe image Citrussockerkaka Glaserad

Ingredienser

INGREDIENSER
  • 300 g Milda margarin
  • 1 citron skal och saft
  • 1/2 apelsin skal och saft
  • 6 ägg
  • 5 dl
  • 2 tsk bakpulver
TILL FORMEN
  • 2 tsk Milda margarin
  • 2 tsk vetemjöl
GLASYR
  • 2 1/2 florsocker
  • 3 msk hett vatten
  • 1 krm rosa hushållsfärg
TILL DEKORATION
  • 2 msk skalade pistagenötter ätbara blommor
DU BEHÖVER OCKSÅ
  • 1 sockerkaksform, bunt pan, som rymmer 3 liter
  • 1 slickepott

      Instruktioner

      TILLAGNING
      1. Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formen med margarin och mjöla därefter.
      2. Vispa 300 g margarin och 300 g strösocker vitt och pösigt. Rör ner citronskal och apelsinskal, och därefter de 6 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Vänd in 5 dl mjöl och 2 tsk bakpulver med hjälp av en slickepott. Rör ner citronsaft och apelsinsaft och blanda noga.
      3. Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och fjädrande. Det tar ca 45 – 50 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakan. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
      4. Ta ut formen och låt kakan svalna i formen 15 – 20 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakan, lägg över den på ett bakgaller och låt den kallna helt.
      5. Glasyr: Vispa samman florsocker med 3 msk hett vatten till en tjock glasyr, och färga den med 1 krm hushållsfärg.
      6. Hacka 2 msk pistaschnötter grovt. Skeda glasyren över kakan och dekorera med pistaschnötter och blommor.