Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Citrussockerkaka Glaserad

Bundt cake är en hög, fluffig sockerkaka som gräddas i en sockerkaksform med mönster, en så kallad bundt pan. Kakan får extra smak och vacker dekoration av en läcker glasyr.
  • Tillagning40 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner16
recipe image CITRUSSOCKERKAKA Glaserad

Ingredienser

  • 300 g Milda margarin
  • 1 citron skal och saft
  • 1/2 apelsin skal och saft
  • 6 ägg
  • 5 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk Milda margarin
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 1/2 florsocker
  • 3 msk hett vatten
  • 1 krm rosa hushållsfärg
  • 2 msk skalade pistagenötter ätbara blommor
  • 1 sockerkaksform, bunt pan, som rymmer 3 liter
  • 1 slickepott

Näringsvärde

Energy (kcal)12530 kcal
Energy (kJ)52408 kJ
Protein (g)46.6 g
Carbohydrate incl. fibre (g)2516.8 g
Carbohydrate excl. fibre (g)2512.1 g
Sugar (g)2448.1 g
Fibre (g)4.7 g
Fat (g)285.6 g
Saturated fat (g)58.2 g
Unsaturated fat (g)216.9 g
Monounsaturated fat (g)134.3 g
Polyunsaturated fat (g)82.6 g
Trans fat (g)46.2 g
Cholesterol (mg)1295 mg
Sodium (mg)1279 mg
Salt (g)3.20 g
Vitamin A (IU)13142 IU
Vitamin C (mg)70.6 mg
Calcium (mg)969 mg
Iron (mg)9.81 mg
Potassium (mg)829 mg

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formen med margarin och mjöla därefter.
  2. Vispa 300 g margarin och 300 g strösocker vitt och pösigt. Rör ner citronskal och apelsinskal, och därefter de 6 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Vänd in 5 dl mjöl och 2 tsk bakpulver med hjälp av en slickepott. Rör ner citronsaft och apelsinsaft och blanda noga.
  3. Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och fjädrande. Det tar ca 45 – 50 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakan. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
  4. Ta ut formen och låt kakan svalna i formen 15 – 20 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakan, lägg över den på ett bakgaller och låt den kallna helt.
  5. Glasyr: Vispa samman florsocker med 3 msk hett vatten till en tjock glasyr, och färga den med 1 krm hushållsfärg.
  6. Hacka 2 msk pistaschnötter grovt. Skeda glasyren över kakan och dekorera med pistaschnötter och blommor.