Fransk Köttgryta Boeuf Bourguignon
Den franska klassiska köttgrytan boeuf bourguignon är en självklar favorit på hösten. Vi gör den med nötkött, rödvin och grönsaker i säsong för att få den riktigt fyllig och mustig. Långkok när det är som bäst, helt enkelt!
- Portioner6
Ingredienser
INGREDIENSER
- 1 kg tärnat kött exempelvis fransyska, bog eller lägg (3x3 cm)
- 3 msk Milda Kockens val
- 3 pressade vitlök klyftor
- 2 tärnade gula lökar
- 150 g tärnad rökt sidfläsk
- 2 tsk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 2 dl rödvin
- 1 l vatten
- 3 msk köttfond
- 150 g champinjoner
- 250 g skalad steklök
- 2 tunt skivad morötter
- salt och peppar
TILL SERVERING
- 1/2 dl hackad persilja
- 6 portionspåsar Potatismos eller kokt potatis
Instruktioner
TILLAGNING
- Bryn köttet gyllene i Milda Kockens val. Tillsätt vitlök, gul lök och sidfläsk. Stek allt tillsammans i ett par minuter.
- Tillsätt timjan, lagerblad, vin, vatten och köttfond.
- Sjud i 1–2 timmar eller tills köttet är mjukt.
- Tillsätt champinjoner och morötter när det är ca 30 minuter kvar av koktiden.
- Strö persilja över grytan vid servering.
- Servera med potatismos eller kokt potatis
Vill du ha en något tjockare sky kan du reda av grytan med Maizena i slutet av koktiden.