Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Fransk Köttgryta Boeuf Bourguignon

Den franska klassiska köttgrytan boeuf bourguignon är en självklar favorit på hösten. Vi gör den med nötkött, rödvin och grönsaker i säsong för att få den riktigt fyllig och mustig. Långkok när det är som bäst, helt enkelt!
  • Tillagning3 timme 0 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner6
recipe image Fransk Köttgryta Boeuf Bourguignon

Ingredienser

  • 1 kg tärnat kött exempelvis fransyska, bog eller lägg (3x3 cm)
  • 3 msk Milda Kockens val
  • 3 pressade vitlök klyftor
  • 2 tärnade gula lökar
  • 150 g tärnad rökt sidfläsk
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 dl rödvin
  • 1 l vatten
  • 3 msk köttfond
  • 150 g champinjoner
  • 250 g skalad steklök
  • 2 tunt skivad morötter
  • salt och peppar
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 6 portionspåsar Potatismos eller kokt potatis

Näringsvärde

Energy (kcal)140 kcal
Energy (kJ)588 kJ
Protein (g)3.5 g
Carbohydrate incl. fibre (g)4.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)2.7 g
Sugar (g)1.5 g
Fibre (g)1.3 g
Fat (g)12.6 g
Saturated fat (g)4.5 g
Unsaturated fat (g)7.2 g
Monounsaturated fat (g)5.8 g
Polyunsaturated fat (g)1.4 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)17 mg
Sodium (mg)34 mg
Salt (g)0.08 g
Vitamin A (IU)4088 IU
Vitamin C (mg)13.0 mg
Calcium (mg)36 mg
Iron (mg)1.42 mg
Potassium (mg)238 mg

Instruktioner

  1. Bryn köttet gyllene i Milda Kockens val. Tillsätt vitlök, gul lök och sidfläsk. Stek allt tillsammans i ett par minuter.
  2. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, vatten och köttfond.
  3. Sjud i 1–2 timmar eller tills köttet är mjukt.
  4. Tillsätt champinjoner och morötter när det är ca 30 minuter kvar av koktiden.
  5. Strö persilja över grytan vid servering.
  6. Servera med potatismos eller kokt potatis
Vill du ha en något tjockare sky kan du reda av grytan med Maizena i slutet av koktiden.