Hel Kyckling med pumpa
Hel kyckling i ugn med härlig smak av färska örter, vitlök och citron. Tillsammans med rotsaker och pumpa blir det en underbar hösträtt.
- Portioner4
Ingredienser
INGREDIENSER
- 1 hel kyckling, ca 1,5 kg
- 1 msk Milda Culinesse
- 3 msk flytande honung
- 1 citron, skalet
- 6 hela vitlök klyftor
- 2 krukor färsk rosmarin
- 2 krukor färsk timjan
- 500 g butternutpumpa
- 4 potatisar
- 1 palsternacka
- 4 röda lökar
- 2 paprikor
- salt och peppar
Instruktioner
TILLAGNING
- Sätt på ugnen på 175°C.
- Krydda kycklingen med salt och peppar. Placera kycklingen i en smord ugnsform.
- Blanda margarin, honung och rivet citronskal. Gnugga in kycklingen med honungsblandningen, låt stå i 10 min.
- Fyll kycklingen med vitlöksklyftorna, rosmarin och timjan.
- Placera kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Kontrollera att kyckling har uppnått minst 70°C innertemperatur och att köttsaften är klar innan du tar ut den.
- Skala och skär pumpa, potatis och palsternacka i bitar. Skiva rödlökar och paprikor.
- När kycklingen har stått i ungen i 1 timme: lägg grönsakerna runt om kycklingen i ugnsformen och krydda med salt och peppar.
- Låt därefter grönsakerna gräddas klara tillsammans med kycklingen den resterande tiden.
Lägg till och byt ut rotsaker och grönsaker du tycker om i detta recept, det mesta passar till kyckling och örter!