Knäck med hackad mandel
Med det här receptet kan du göra knäck på klassiskt vis med hackad mandel. Har du en termometer att använda i kastrullen är det lite enklare att få till rätt konsistens på knäcken. Vid 123°C blir knäcken seg och mjuk, vid 125°C blir den lite hårdare med fortfarande seg. Gå inte över 125°C, då är det stor risk att knäcken blir för hård.
Tillagning1 timme 0 minuter
Portioner70

Ingredienser
- 2 dl Milda Mat & Visp 26% eller Gourmet 38%
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 msk Milda Mat och Bakmargarin
- 3/4 hackade mandlar
Näringsvärde
Energy (kcal) | 774 kcal |
Energy (kJ) | 3236 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 200.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 200.0 g |
Sugar (g) | 199.6 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 2 mg |
Salt (g) | 0.01 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 2 mg |
Iron (mg) | 0.10 mg |
Potassium (mg) | 4 mg |
Instruktioner
- Blanda Milda Mat & Visp 26%, ljus sirap, strösocker och Milda margarin i en kastrull.
- Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 123°C eller tills den klarar kulprovet. Rör om då och då under kokningen.
- Tillsätt mandeln.
- Fyll knäckformarna med hjälp av två teskedar eller häll smeten i ett litermått och fyll formarna.
- Låt knäcken stelna. Förvara knäcken i en burk med lock och lägg smörgåspapper mellan varje lager så att de inte klibbar ihop.
Gör kulprovet när du gör knäck! Man gör kulprovet genom att hälla lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan du därefter forma smeten till en kula är knäcken klar att hällas i formar.