Pepparkakor bästa grundreceptet
Pepparkakor är bland det roligaste man kan baka, tycker vi på Milda. Variera former och dekorationer som du vill – här finns chans att vara kreativ!
- Portioner30
Ingredienser
INGREDIENSER
- 200 g Milda margarin
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 tsk pomeransskal, malen
- 2 tsk natriumbikarbonat
- 1/2 dl vatten
- 1 ägg
- 9 dl vetemjöl, ca 500 g. Degen ska vila över natten
Instruktioner
TILLAGNING
- Lägg margarinet, socker, sirap och kanel, nejlika, ingefära och pomeransskal i en kastrull.
- Värm ingredienserna försiktigt tills margarinet har smält. Låt blandningen svalna.
- Rör ut bikarbonat med vatten, tillsätt till den svalnade kryddblandningen tillsammans med ägget. Rör ner mjölet i margarinblandningen och blanda till en deg.
- Forma degen till fyrkantig eller rund längd 3–4 cm i diameter. Slå in rullen i aluminiumfolie och låt degen vila kallt över natten. Det går lättast att skära degen när den är kall.
- Sätt ugnen på 175 °C. Kavla ut degen tunt ca 2 mm, på mjölat bakbord och ta ut kakorna med mått.
- Lägg jämnstora pepparkakor på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Vill du dekorera dina pepparkakor på ett mer knasigt och otraditionellt sätt – spana in strössel och andra dekorationer som annars brukar användas på tårtor.