Pepparkakor bästa grundreceptet
Pepparkakor är bland det roligaste man kan baka, tycker vi på Milda. Variera former och dekorationer som du vill – här finns chans att vara kreativ!
Portioner30

Ingredienser
- 200 g Milda margarin
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 tsk pomeransskal, malen
- 2 tsk natriumbikarbonat
- 1/2 dl vatten
- 1 ägg
- 9 dl vetemjöl, ca 500 g. Degen ska vila över natten
Näringsvärde
Energy (kcal) | 2805 kcal |
Energy (kJ) | 11758 kJ |
Protein (g) | 8.1 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 337.6 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 333.9 g |
Sugar (g) | 328.9 g |
Fibre (g) | 3.7 g |
Fat (g) | 167.3 g |
Saturated fat (g) | 32.3 g |
Unsaturated fat (g) | 129.8 g |
Monounsaturated fat (g) | 79.9 g |
Polyunsaturated fat (g) | 49.9 g |
Trans fat (g) | 29.8 g |
Cholesterol (mg) | 216 mg |
Sodium (mg) | 2955 mg |
Salt (g) | 7.39 g |
Vitamin A (IU) | 7486 IU |
Vitamin C (mg) | 0.6 mg |
Calcium (mg) | 110 mg |
Iron (mg) | 2.30 mg |
Potassium (mg) | 189 mg |
Instruktioner
- Lägg margarinet, socker, sirap och kanel, nejlika, ingefära och pomeransskal i en kastrull.
- Värm ingredienserna försiktigt tills margarinet har smält. Låt blandningen svalna.
- Rör ut bikarbonat med vatten, tillsätt till den svalnade kryddblandningen tillsammans med ägget. Rör ner mjölet i margarinblandningen och blanda till en deg.
- Forma degen till fyrkantig eller rund längd 3–4 cm i diameter. Slå in rullen i aluminiumfolie och låt degen vila kallt över natten. Det går lättast att skära degen när den är kall.
- Sätt ugnen på 175 °C. Kavla ut degen tunt ca 2 mm, på mjölat bakbord och ta ut kakorna med mått.
- Lägg jämnstora pepparkakor på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Vill du dekorera dina pepparkakor på ett mer knasigt och otraditionellt sätt – spana in strössel och andra dekorationer som annars brukar användas på tårtor.