Lasagne med köttfärssås
Detta grundrecept på lasagne har vi gjort med köttfärssås men det går lika bra att göra en vegetarisk lasagne genom att göra såsen med smakrika grönsaker i stället för kött. Glöm inte att byta ut buljongen mot grönsaksbuljong också.
- Portioner6
Ingredienser
INGREDIENSER
- 1 paket lasagneplattor
- 1 påse riven ost (150-200 g)
- 2 msk Milda Kockens val
- 500 g nötfärs
- 2 hackade gul lökar
- 3 pressade vitlök klyftor
- 4 hackade morötter
- 4 selleristjälk
- 1 msk tomatpuré
- 400 g krossade burktomater
- 1 dl vatten
- 1 köttbuljong
- 1 msk torkad oregano
- salt och peppar
BECHAMELSÅS
- 1 msk Milda Kockens val
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl riven ost
- 1 krm malen muskotnöt
Instruktioner
TILLAGNING
- Värm en stekpanna med Milda Kockens val till köttfärssåsen.
- Bryn köttet tillsammans med den gula löken.
- Tillsätt resterande ingredienser och låt det stå och småkoka i ca 10 min.
- Värm Milda Kockens val i en kastrull till bechamelsåsen och vispa sedan ner mjölet.
- Tillsätt sedan mjölken och rör hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Låt det koka upp under omrörning så det inte bränner.
- Tillsätt osten och rör runt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°C. Använd en djup ugnsform till monteringen. Börja med att breda ett lager bechamelsås, sedan köttfärssås och avsluta med ett lager lasagneplattor.
- Fortsätt att varva köttfärssåsen med lasagneplattor och avsluta med ett lager bechamel. Strö sedan riven ost på toppen och grädda i 200°C i 20-30 min.
Lasagne i matlådan är ett tips eftersom den nästan blir godare då den fått stå över natten!