Morotskaka med citronglasyr
Morotskaka är en riktig favorit att servera till kaffe eller te. Det är viktigt att du använder både bakpulver och bikarbonat i morotskakan för att få en lätt och luftig konsistens på kakan. Utesluter du det ena blir kakan mer kompakt.
Tillagning1 timme 0 minuter
Portioner10

Ingredienser
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 dl brun farin (115g)
- 2 dl Milda Culinesse
- 3 ägg
- 300 g morrötter, finrivna
- 3 1/2 dl vetemjöl (210g)
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk natriumbikarbonat
- 2 msk
- 1 msk Milda Culinesse
- 3 msk ströbröd
- 200 g Crème Bonjour Naturell
- 1 dl florsocker
- 1 citron, finrivet skal
- 2 msk citronsaft
Näringsvärde
Energy (kcal) | 1416 kcal |
Energy (kJ) | 5925 kJ |
Protein (g) | 28.5 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 290.2 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 286.8 g |
Sugar (g) | 252.6 g |
Fibre (g) | 3.4 g |
Fat (g) | 19.1 g |
Saturated fat (g) | 6.0 g |
Unsaturated fat (g) | 11.1 g |
Monounsaturated fat (g) | 6.8 g |
Polyunsaturated fat (g) | 4.3 g |
Trans fat (g) | 0.1 g |
Cholesterol (mg) | 647 mg |
Sodium (mg) | 3370 mg |
Salt (g) | 8.43 g |
Vitamin A (IU) | 953 IU |
Vitamin C (mg) | 29.5 mg |
Calcium (mg) | 536 mg |
Iron (mg) | 6.18 mg |
Potassium (mg) | 420 mg |
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°. Smörj och bröa en ugnssäker kakform.
- Vispa socker, farinsocker och Milda Culinesse tills sockret lösts upp. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt morötterna.
- Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och kanel, och blanda försiktigt in alltsammans i smeten. Häll smeten i formen och ställ in den på näst nedersta falsen i ugnen.
- Grädda kakan 40−50 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna helt.
- Topping: Blanda samman Crème Bonjour med florsocker, finrivet citronskal och citronsaft. Bre toppningen på den kalla kakan. Skär upp kakan i fina bitar före servering.
Blanda gärna ner 1 dl grovt hackade valnötter i smeten.