Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Morotskaka med citronglasyr

Morotskaka är en riktig favorit att servera till kaffe eller te. Det är viktigt att du använder både bakpulver och bikarbonat i morotskakan för att få en lätt och luftig konsistens på kakan. Utesluter du det ena blir kakan mer kompakt.
  • Tillagning1 timme 0 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner10
recipe image Morotskaka med citronglasyr

Ingredienser

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl brun farin (115g)
  • 2 dl Milda Culinesse
  • 3 ägg
  • 300 g morrötter, finrivna
  • 3 1/2 dl vetemjöl (210g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk natriumbikarbonat
  • 2 msk
  • 1 msk Milda Culinesse
  • 3 msk ströbröd
  • 200 g Crème Bonjour Naturell
  • 1 dl florsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 msk citronsaft

Näringsvärde

Energy (kcal)1416 kcal
Energy (kJ)5925 kJ
Protein (g)28.5 g
Carbohydrate incl. fibre (g)290.2 g
Carbohydrate excl. fibre (g)286.8 g
Sugar (g)252.6 g
Fibre (g)3.4 g
Fat (g)19.1 g
Saturated fat (g)6.0 g
Unsaturated fat (g)11.1 g
Monounsaturated fat (g)6.8 g
Polyunsaturated fat (g)4.3 g
Trans fat (g)0.1 g
Cholesterol (mg)647 mg
Sodium (mg)3370 mg
Salt (g)8.43 g
Vitamin A (IU)953 IU
Vitamin C (mg)29.5 mg
Calcium (mg)536 mg
Iron (mg)6.18 mg
Potassium (mg)420 mg

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180°. Smörj och bröa en ugnssäker kakform.
  2. Vispa socker, farinsocker och Milda Culinesse tills sockret lösts upp. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt morötterna.
  3. Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och kanel, och blanda försiktigt in alltsammans i smeten. Häll smeten i formen och ställ in den på näst nedersta falsen i ugnen.
  4. Grädda kakan 40−50 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna helt.
  5. Topping: Blanda samman Crème Bonjour med florsocker, finrivet citronskal och citronsaft. Bre toppningen på den kalla kakan. Skär upp kakan i fina bitar före servering.
Blanda gärna ner 1 dl grovt hackade valnötter i smeten.