Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Påskstubbe med chokladägg

  • Tillagning1 timme 0 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner16
recipe image Påskstubbe med chokladägg

Ingredienser

  • 350 g Milda margarin
  • 4 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 1 1/4 kakaopulver
  • 1/2 msk hett vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk Milda margarin
  • 200 g mörk choklad
  • 250 g, rumstempererat
  • 10 dl florsocker
  • 250 g små chokladägg ätbara blommor vit och rosa sugarpaste

Näringsvärde

Energy (kcal)9769 kcal
Energy (kJ)40861 kJ
Protein (g)55.8 g
Carbohydrate incl. fibre (g)1528.8 g
Carbohydrate excl. fibre (g)1512.2 g
Sugar (g)1471.0 g
Fibre (g)16.7 g
Fat (g)403.8 g
Saturated fat (g)106.8 g
Unsaturated fat (g)280.5 g
Monounsaturated fat (g)179.7 g
Polyunsaturated fat (g)100.8 g
Trans fat (g)56.6 g
Cholesterol (mg)1309 mg
Sodium (mg)1299 mg
Salt (g)3.25 g
Vitamin A (IU)15513 IU
Vitamin C (mg)0.8 mg
Calcium (mg)1020 mg
Iron (mg)25.35 mg
Potassium (mg)1816 mg

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formarna med margarin och mjöla därefter.
  2. Vispa 350 g margarin och 4 dl strösocker vitt och pösigt. Rör ner de 6 äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje ägg. Rör samman 1 ¼ dl kakaopulver med 4-5 msk hett vatten och rör ner. Sikta ner 5 dl mjöl och vänd in det och 2 tsk bakpulver i smeten med hjälp av en slickepott.
  3. Fördela smeten i formarna och baka dem i mitten av ugnen tills de är genomgräddade och fjädrande. Det tar 25 − 35 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakorna. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
  4. Ta ut formarna och låt kakorna svalna något. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakorna. Lägg över dem på bakgaller för att kallna helt.
  5. Glasyr: Smält 200 g choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa samman 250 g margarin och 10 dl florsocker till en lätt och fluffig blandning. Vispa ner den smälta chokladen.
  6. Skär ut en cirkel i mitten av 2 av tårtbottnarna. Foga samman dem med hjälp av glasyr och lägg dem på ett fat. Fyll hålet i mitten med chokladägg. Spara några ägg till dekoration. Lägg på den återstående tårtbottnen och foga samman med ett lager glasyr.
  7. Täck ovansidan och sidorna på tårtan med glasyr. Använd palett och doppa den i hett vatten för att forma ett mönster som ser ut som en trädstam.
  8. Forma en kaninkropp av vit sugarpaste, en svans och två tassar. Gör en öppning i kanten på tårtan och placera kaninen där. Dekorera trampdynorna och tårna med rosa sugarpaste. Dekorera tårtan med de sparade äggen och blommorna.
  9. Servering: När du skär upp tårtan i bitar avslöjar den sitt överraskande innehåll.