Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Pumpapaj en söt höstdessert

Den här pajen med pumpa har varit en amerikansk favorit länge och den blir allt mer populär i Sverige också. Vi förstår varför då den är härligt fyllig och passar utmärkt på hösten!
  • Tillagning1 timme 30 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner8
recipe image PUMPAPAJ en söt höstdessert

Ingredienser

  • 750 g pumpa eller butternutt squash
  • 1 paket färdig pajdeg eller mördeg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen muskotnöt
  • 1 tsk kanel
  • 2 ägg
  • 25 g Milda margarin smält
  • 1 3/4 dl mjölk
  • 1 msk florsocker

Näringsvärde

Energy (kcal)1188 kcal
Energy (kJ)4981 kJ
Protein (g)28.9 g
Carbohydrate incl. fibre (g)193.3 g
Carbohydrate excl. fibre (g)184.2 g
Sugar (g)182.8 g
Fibre (g)9.1 g
Fat (g)38.6 g
Saturated fat (g)11.2 g
Unsaturated fat (g)24.7 g
Monounsaturated fat (g)15.5 g
Polyunsaturated fat (g)9.2 g
Trans fat (g)3.8 g
Cholesterol (mg)449 mg
Sodium (mg)1419 mg
Salt (g)3.55 g
Vitamin A (IU)3236 IU
Vitamin C (mg)121.3 mg
Calcium (mg)395 mg
Iron (mg)4.88 mg
Potassium (mg)2278 mg

Instruktioner

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar.
  2. Placera pumpan i en stor kastrull, täck med vatten och koka. Täck med lock och låt simma i 15 minuter. Dränera pumpan och låt svalna.
  3. Värm ugnen till 180°C. Kavla ner pajdegen eller mördegen i en 22 cm pajform. Låt den vara i kylen i 15 minuter.
  4. Ta ut formen ur kylen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Fyll sedan med ris eller bakbönor så inte degen krymper när du bakar av den. Baka sedan i 15 minuter i 180°C.
  5. Ta bort bönorna och bakplåtspapperet och baka i ytterligare 10 minuter tills att basen är blekgul. Ta ut den ur ugnen och låt svalna något.
  6. Öka ugnen till 220°C. Mixa sedan den kokta pumpan i en matberedare med strösocker, hälften av kanelen, muskotnöt, ägg, Milda och mjölk. Häll i pajskalet och baka i 10 minuter.
  7. Sänk temperaturen till 180°C. Fortsätt att baka i 35-40 minuter tills fyllningen har stelnat.
  8. Låt svalna, ta sedan försiktigt ur pajen från formen. Blanda kvarvarande kanel med florsockret och pudra över pajen. Servera kyld.