Pumpapaj en söt höstdessert
Den här pajen med pumpa har varit en amerikansk favorit länge och den blir allt mer populär i Sverige också. Vi förstår varför då den är härligt fyllig och passar utmärkt på hösten!
- Portioner8
Ingredienser
INGREDIENSER
- 750 g pumpa eller butternutt squash
- 1 paket färdig pajdeg eller mördeg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk malen muskotnöt
- 1 tsk kanel
- 2 ägg
- 25 g Milda margarin smält
- 1 3/4 dl mjölk
- 1 msk florsocker
Instruktioner
TILLAGNING
- Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar.
- Placera pumpan i en stor kastrull, täck med vatten och koka. Täck med lock och låt simma i 15 minuter. Dränera pumpan och låt svalna.
- Värm ugnen till 180°C. Kavla ner pajdegen eller mördegen i en 22 cm pajform. Låt den vara i kylen i 15 minuter.
- Ta ut formen ur kylen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Fyll sedan med ris eller bakbönor så inte degen krymper när du bakar av den. Baka sedan i 15 minuter i 180°C.
- Ta bort bönorna och bakplåtspapperet och baka i ytterligare 10 minuter tills att basen är blekgul. Ta ut den ur ugnen och låt svalna något.
- Öka ugnen till 220°C. Mixa sedan den kokta pumpan i en matberedare med strösocker, hälften av kanelen, muskotnöt, ägg, Milda och mjölk. Häll i pajskalet och baka i 10 minuter.
- Sänk temperaturen till 180°C. Fortsätt att baka i 35-40 minuter tills fyllningen har stelnat.
- Låt svalna, ta sedan försiktigt ur pajen från formen. Blanda kvarvarande kanel med florsockret och pudra över pajen. Servera kyld.