Raggmunk med svamp
Med enkla basingredienser som du ofta har hemma, kan du få ihop en vegetarisk gourmetmåltid. Raggmunk går hem hos alla
Tillagning40 minuter
Portioner4

Ingredienser
- 800 g potatis (8–10 st)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 dl mjölk (3 %)
- 1 ägg
- 600 skivad färsk svamp t.ex. kantareller
- 4 msk Milda flytande för stekning
- 5 dl lingon
- 2 dl strösocker
Näringsvärde
Energy (kcal) | 391 kcal |
Energy (kJ) | 1631 kJ |
Protein (g) | 8.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 81.1 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 77.8 g |
Sugar (g) | 56.2 g |
Fibre (g) | 3.3 g |
Fat (g) | 4.8 g |
Saturated fat (g) | 2.3 g |
Unsaturated fat (g) | 1.9 g |
Monounsaturated fat (g) | 1.3 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.5 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 64 mg |
Sodium (mg) | 654 mg |
Salt (g) | 1.64 g |
Vitamin A (IU) | 243 IU |
Vitamin C (mg) | 29.5 mg |
Calcium (mg) | 140 mg |
Iron (mg) | 1.48 mg |
Potassium (mg) | 785 mg |
Instruktioner
- Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
- Stek svampen i en stekpanna och håll det varmt. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
- Hetta upp Milda i stekpannan och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
- Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
- Servera raggmunkarna med svamp och rårörda lingon.
- Rårörda lingon: Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
Riv ner rotfrukter såsom morot och rotselleri för mer färg och smak.