Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Safransrisotto med sötpotatis och shiitake

Saffransrisotto är en lite lyxigare vardagsrätt eller en perfekt fredagsrätt med härlig sötma från sötpotatis och den fantastiska färgen och smaken av saffran.
  • Tillagning35 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner4
recipe image SAFFRANSRISOTTO med sötpotatis och shiitake

Ingredienser

  • 1 l flytande grönsaksbuljong
  • 1 1/2 gul lök
  • 1 vitlök klyfta
  • 500 g sötpotatis
  • 2 tsk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 100 g shiitakesvamp
  • 2 dl vitt vin
  • 1 g saffran
  • 100 g riven ost
  • 3 msk Milda Flytande Culinesse
  • Smaka av med salt och peppar

Näringsvärde

Energy (kcal)543 kcal
Energy (kJ)2287 kJ
Protein (g)13.8 g
Carbohydrate incl. fibre (g)88.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)83.7 g
Sugar (g)9.7 g
Fibre (g)4.4 g
Fat (g)11.4 g
Saturated fat (g)5.7 g
Unsaturated fat (g)4.5 g
Monounsaturated fat (g)4.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.5 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)26 mg
Sodium (mg)820 mg
Salt (g)2.05 g
Vitamin A (IU)13021 IU
Vitamin C (mg)5.3 mg
Calcium (mg)222 mg
Iron (mg)1.09 mg
Potassium (mg)500 mg

Instruktioner

  1. Koka upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull. Det är viktigt att buljongen är varm så att riset tillagas ordentligt.
  2. Finhacka lök och vitlök samt skala och tärna sötpotatisen. Fräs löken och sötpotatisen i Milda Flytande Culinesse på medelvärme.
  3. Tillsätt riset innan sötpotasisen får yta och låt riset rostas tills det blir blankt och något transparent, blanda i saffran och stek i någon minut.
  4. Tillsätt vinet och låt det sedan ånga bort. Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.
  5. Skiva shiitakesvampen och stek i Milda Flytande Culinesse. När riset känns krämigt är det klart. Riv ost och ha över risotton. Krydda med salt och peppar.
Häll inte på för mycket buljung eller vin åt gången utan låt risotton hålla en lösare grötigare koncistens. Det gör att du får den härligt krämiga och mjuka texturen.