Semlor med Kolakräm
- Portioner20
Ingredienser
Kolakräm
- 2 dl Milda Gourmet 36 procent
- 2 dl farinsocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 tsk vaniljsocker
Hallonsylt (ca 2 dl)
- 500 g frysta hallon
- 2 msk vatten
- 2dl syltsocker
Deg
- 5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 1 msk kardemumma
- 2 st torrjäst
- 1 tsk salt
- cirka 14 dl vetemjöl
- 150 g Milda mat&bakmargarin
- 1 ägg för pensling
- strösocker
Instruktioner
Kolakräm
- Häll 2 msk Milda Gourmet 36% i en kastrull och häll i farinsocker
- Sätt kastrullen på spisen och börja värma upp kolasåsen, rör om långsamt.
- Rör i såsen tills den kokar och lyft sedan av kolasåsen från spisen.
- Låt kolasåsen svalna till rumstemperatur och ställ därefter in den i kylskåpet för att kylas ner
- Vispa den sedan fluffig
- Lägg kolakrämen i spritspåsen.
Hallonsylt (ca 2 dl)
- Lägg hallon i en kastrull tillsammans med vatten.
- Börja värma blandningen, rör om ibland.
- När bären har smält och blandningen kokar, tillsätt socker och blanda väl.
- Låt sylten koka i cirka 10 minuter och rör om ibland.
- Lyft pannan från spisen och kyl ned sylten.
Deg
- Värm mjölken till 37 grader.
- Tillsätt sockret och kardemumman och rör om.
- Blanda torrjäst med 5 dl vetemjöl och blanda sedan i mjölkblandningen.
- Blanda i mjölet lite i taget.
- Tillsätt salt och fortsätt knåda. Degen bör knådas i maskinen i cirka 15 minuter. Lite längre utan maskin.
- Tillsätt Milda Mat&Bakmargarin mot slutet av knådningen. Degen är klar när den släpper från skålens kanter.
- Låt degen jäsa under handduk tills degen har fördubblats (cirka 60 minuter).
- Dela degen i 20 lika stora delar och rulla varje bit till en rund boll.
- Lägg bullarna på ett bakplåt under en handduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- När bullarna har jäst färdigt pensla bullarna med ägg och strö över strösocker.
- Baka bullarna i varmluft på 200 grader i cirka 8-10 minuter.
- Bullarna är färdiga när dem är fint gyllenbruna.
- Låt bullarna svalna under en handduk.
Stapling
- Skär av toppen från varje bulle
- Spritsa ut kolakrämen i en cirkel på botten av varje bulle så att det finns en öppning i mitten för sylten.
- Lägg cirka 1 tesked sylt i mitten av varje bulle
- Lägg på toppen
- Pudra slutligen med florsocker på toppen
Tips: Du kan också laga kolasåsen dagen innan.
Tips: Du kan också använda färdig sylt.