Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tomtekakor med choklad

Oavsett om du har varit snäll eller inte inför den här julen, kan du vara säker på att jultomten kommer genom de här goda tomtekakorna.
  • Tillagning45 minuter
  • Förberedelse
  • Portioner15
recipe image TOMTEKAKOR med choklad

Ingredienser

  • 85 g Milda Mat & Bak
  • 85 g florsocker
  • 85 g farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk natriumbikarbonat
  • 85 g chokladdroppar
  • 100 g röd socker pasta
  • 100 g vit choklad
  • 100 g florsocker
  • 50 g Milda Mat & Bak
  • 50 g Chokladdroppar och röda chokladknappar
  • 2 msk chokladsås på tub

Näringsvärde

Energy (kcal)2174 kcal
Energy (kJ)9091 kJ
Protein (g)14.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)456.5 g
Carbohydrate excl. fibre (g)455.3 g
Sugar (g)445.5 g
Fibre (g)1.2 g
Fat (g)38.0 g
Saturated fat (g)21.4 g
Unsaturated fat (g)13.4 g
Monounsaturated fat (g)11.3 g
Polyunsaturated fat (g)2.1 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)237 mg
Sodium (mg)1486 mg
Salt (g)3.72 g
Vitamin A (IU)343 IU
Vitamin C (mg)0.6 mg
Calcium (mg)310 mg
Iron (mg)2.81 mg
Potassium (mg)569 mg

Instruktioner

  1. Lägg alla ingredienser i en bakskål och blanda samman med en träslev tills det är välblandat.
  2. Med en matsked, lägg klickar av blandningen på bakplåtspapper och pressa ut till runda kakor.
  3. Baka i mitten av ugnen på 200° C, 175° C med varmluftsugn, i 8 - 10 minuter. Låt svalna på ett galler.
  4. Rulla ut den röda sockerpastan för att göra en “hatt” och fast på kakan med lite frosting eller smält choklad.
  5. Använd smält vit choklad eller frosting för att göra skägg och pälsen till jultomtemössan. Använd chokladknapparna till ögon och näsa och måla en mun med hjälp av chokladsåsen på tub.
Blanda gärna ner 1 dl grovt hackade valnötter i smeten.