Tomtekakor med choklad
Oavsett om du har varit snäll eller inte inför den här julen, kan du vara säker på att jultomten kommer genom de här goda tomtekakorna.
Tillagning45 minuter
Portioner15

Ingredienser
- 85 g Milda Mat & Bak
- 85 g florsocker
- 85 g farinsocker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 175 g vetemjöl
- 1 tsk natriumbikarbonat
- 85 g chokladdroppar
- 100 g röd socker pasta
- 100 g vit choklad
- 100 g florsocker
- 50 g Milda Mat & Bak
- 50 g Chokladdroppar och röda chokladknappar
- 2 msk chokladsås på tub
Näringsvärde
Energy (kcal) | 2174 kcal |
Energy (kJ) | 9091 kJ |
Protein (g) | 14.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 456.5 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 455.3 g |
Sugar (g) | 445.5 g |
Fibre (g) | 1.2 g |
Fat (g) | 38.0 g |
Saturated fat (g) | 21.4 g |
Unsaturated fat (g) | 13.4 g |
Monounsaturated fat (g) | 11.3 g |
Polyunsaturated fat (g) | 2.1 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 237 mg |
Sodium (mg) | 1486 mg |
Salt (g) | 3.72 g |
Vitamin A (IU) | 343 IU |
Vitamin C (mg) | 0.6 mg |
Calcium (mg) | 310 mg |
Iron (mg) | 2.81 mg |
Potassium (mg) | 569 mg |
Instruktioner
- Lägg alla ingredienser i en bakskål och blanda samman med en träslev tills det är välblandat.
- Med en matsked, lägg klickar av blandningen på bakplåtspapper och pressa ut till runda kakor.
- Baka i mitten av ugnen på 200° C, 175° C med varmluftsugn, i 8 - 10 minuter. Låt svalna på ett galler.
- Rulla ut den röda sockerpastan för att göra en “hatt” och fast på kakan med lite frosting eller smält choklad.
- Använd smält vit choklad eller frosting för att göra skägg och pälsen till jultomtemössan. Använd chokladknapparna till ögon och näsa och måla en mun med hjälp av chokladsåsen på tub.
Blanda gärna ner 1 dl grovt hackade valnötter i smeten.