use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Ända sedan starten 1943 har Milda jobbat för att hjälpa konsumenter att lyckas i köket, med växtbaserade produkter som förenklar vardagen. Miljö har alltid stått i fokus för Milda, och i takt med att konsumenternas intresse har ökat kring att leva mer hållbart har Mildas fokus på hållbarhet ökat. Vår vision är att kunna fortsätta erbjuda produkter som är smidiga i köket, men också som hjälper konsumenten att minska sin klimatpåverkan genom små, enkla val i vardagen.

Produktionen av livsmedel står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. Genom att minska intaget av animaliska produkter och välja mer mat från växtriket, till exempel att använda Milda i bakning och stekning, kan man stödja mer hållbar livsmedelsproduktion och bidra till att minska utsläppen.

Mildas hållbarhetsarbete

På Milda tycker vi att hållbarhetsarbete är något man måste jobba med löpande. För att nå våra klimatmål tittar vi därför konstant på hur vi kan förbättra oss inom ett antal områden, och vi har redan kommit en bra bit på väg:

Produkt

Med Mildas produkter vill vi kunna erbjuda konsumenten ett hälsosamt val som samtidigt har så liten klimatpåverkan som möjligt. Därför väljer vi mestadels växtbaserade ingredienser, men använder även mjölk i vissa produkter för den goda smakens skull.

  • Varje år säljs runt 37 000 ton matfett för stekning och bakning i Sverige, varav cirka 60 % är helt eller delvis animaliskt*. Om alla skulle byta ut det animaliska matfettet mot helt eller delvis vegetabiliskt (t.ex. Milda) skulle utsläppen minskas med ca 170 000 ton per år, vilket motsvarar 1600 resor fram och tillbaks till Thailand (*Källa: Nielsen Onelight, Yellow Fats, wk. 8/2019).

Produktion

  • I vår fabrik i Helsingborg i södra Sverige sker en stor del av Mildas produktion, och där strävar vi mot att ha så låg klimatpåverkan som möjligt.
  • Målet är att ha en helt koldioxidfri produktion år 2030. Vi har redan kommit en bra bit påväg!
  • Vi är helt avfallsneutrala och har total återvinningsgrad på 100%.
  • När vegetabiliska oljor rensa får man en restprodukt som kallas blekjord. Numera använs blekjorden som gödning på odlingar runtom i HBG. Cirkeln är sluten!

Förpackning

  • Målet med Mildas förpackningar är att de ska vara användarvänliga, men samtidigt enkla att återvinna och klimatneutrala. Idag är alla våra förpackningar återvinningsbara, men vår målsättning framåt är att har 100% plastfria förpackningar, och vi planerar att ta oss dit steg för steg.

Ingredienser/Odling

Att odla hållbart handlar för oss om att ta hand om djur, natur, och de människor som jobbar med att ta fram våra ingredienser. Därför jobbar vi enbart med leverantörer som garanterat uppfyller våra krav kring att behålla biodiversitet och goda villkor kring arbetsförhållanden.

  • På Milda använder vi enbart hållbart certifierad palmolja i de produkter som har palmolja. Läs mer i avsnittet “Certifierad & Hållbar”.
  • Vill du ändå välja palmoljefria produkter rekommenderar vi t.ex. Milda Culinesse flytande, som går att både steka och baka med och innehåller rapsolja, solrosolja, och linfröolja.

Hälsa

  • Vi tror på att äta mer livsmedel som kommer från växtriket och att små steg räknas. Mycket av den påverkan vi gör sker genom de val vi gör varje dag.
  • I en rapport som släpptes av organisationen EAT 2019 visades det på att den mat som är bäst för klimatet även är bäst för vår hälsa, vilket är något vi på Milda tror på.
  • Vi vill inspirera våra konsumenter att äta mer vegetarisk och vegansk mat, men vi tror inte att man måste utesluta animalier som mejeri, kött, och fisk – men gärna äta mindre av det och mer växtbaserade födoämnen. Framförallt visa på att man inte måste ändra så mycket för att komma dit. Det ska inte vara krångligt, utan tvärtom!