Milda är en hjälpande hand som hjälper dig att lyckas i köket med allt från vardag till fest, och bakning till matlagning. Sedan 40-talet producerar vi vår älskade klassiker Milda mat- och bak och flera andra hemtrevliga smakförhöjare i Skåne.
Hur görs Mildas matfetter?
Milda baseras på vegetabiliska oljor och de som används mest och är vanligast är rapsolja, solrosolja, linfröolja, och palmolja. Palmolja har en neutral smak och är fastare i konsistensen, för att ge margarinet en lagom mjuk konsistens. Palmolja finns också i många andra livsmedel. Vi använder 100% hållbart producerad och certifierad palmolja.
Alla oljor som används till livsmedel förädlas, för att ta bort oönskad smak, lukt och färg, samt ämnen som finns naturligt i oljan men som kan förkorta oljans hållbarhet, t ex järn, och fria fettsyror. Vid förädlingen (reningen) används endast godkända ämnen. Det är ingen skillnad på oljan i Milda och olja som finns att köpa i butik.
Många matfetter, även mer vegetabiliska, innehåller någon form av mjölk, det kan vara skummjölk, lättfil, vassle eller kärnmjölk. Mjölken bidrar med smak, arom och fyllighet. Matfett som inte innehåller mjölk innehåller i stället vatten.
Men att blanda olja och vatten/mjölk, det går väl inte? Jo, det är möjligt om man lägger till emulgeringsmedel kan blanda sig med både olja och vatten och som gör att oljan och vattnet går att binda ihop. Ett vanligt exempel på emulgeringsmedel är lecitin som finns naturligt i äggula, sojabönor och solrosfrön. Det som vanligtvis används i Milda idag är från solros, då många är allergiska mot soja.
Milda inehåller dessutom nyttiga och viktiga vitaminer, som till exempel A- och D-vitamin. A-vitaminet är viktigt för syn och hud, medan D-vitaminet är viktigt för skelett och tänder. Milda innehåller även en hel del E-vitamin, som finns naturligt i de vegetabiliska oljorna.
I margarin hittar man vanligt koksalt, det finns där för smakens skull, men fungerar också som konserveringsmedel. Citronsyra som bidrar till både hållbarhet och en lagom syrlig smak.