Pannkakor

Mildas klassiker

4 portioner
30 minuter
Pannkakor kan du servera stora som små, gamla som unga och oberoende av årstid. När du gör pannkakor är det viktigt att ha rätt stektemperatur, så reglera värmen fortlöpande under stekningen. Färgen på pannkakorna ska vara ljust gulbruna.

Ingredienser

2.5 dl vetemjöl (150g)
0.5 tsk salt
6 dl mjölk (600g)
3 ägg
2 msk Milda Culinesse

Ingredienser

3.5 msk Milda Culinesse

Ingredienser

Milda Visp 20%
sylt, mos, bär eller riven frukt

Tillagning

1
Blanda samman mjöl och salt i en hög skål. Tillsätt hälften av mjölken och äggen. Vispa smeten slät och tillsätt därefter resten av mjölken. Rör ner 2 msk Milda Culinesse i smeten.
2
Låt smeten stå och svälla i kylen ca 30 minuter. Smetens konsistens ska vara som ovispad tjock grädde. Är den något för tjock kan du späda ut med någon matsked vatten.
3
Stekning: Häll ett par tsk Milda Culinesse i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När matfettet tystnat, häll ca ¾ dl smet i stekpannan. Vicka på stekpannan så att smeten fördelar sig jämnt i stekpannans botten och stelnar.
4
När pannkakans yta har stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan och grädda den på andra sidan, ca ½ minut.
5
Upprepa tills smeten är slut. Lägg lite matfett i stekpannan till var tredje pannkaka, och reglera värmen och färgen på pannkakorna börjar bli för mörk eller för ljus. Rör om i smeten då och då under gräddningen så att mjölet inte sjunker till botten.
6
Vik pannkakorna i fyra delar, eller rulla dem, och lägg upp dem på ett fat. Täck fatet med aluminiumfolie och håll fatet varmt, t ex över en kastrull med varmt vatten, medan pannkakorna gräddas.
7
Vispa Milda Visp 20% till ett fluffigt skum. Servera pannkakorna med sylt, mos, bär eller frukt och Milda Visp 20%.
För extra nyttiga pannkakor kan du byta ut 1 dl vetemjöl mot grahamsmjöl

Milda tipsar

För extra nyttiga pannkakor kan du byta ut 1 dl vetemjöl mot grahamsmjöl