Vegansk gryta

med svamp och rödvin

1 portioner
120 minuter
En mustig vegansk gryta gjord på goda svampar, ett smakrikt rödvin och färska kryddor förgyller vilken vardag eller helgmiddag som helst.

Ingredienser

300 g växtbaserat köttalternativ t.ex. soyabitar
5 dl rödvin
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
3.5 msk vetemjöl
15 st små steklökar
2 st stora morötter
500 g medelstora skogschampinioner
5 st lagerblad
1 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1 dl hackad bladpersilja
2 st vitlöksklyftor
2 msk Milda Ekologisk till stekning
Smaka av med salt och peppar
Servera med pasta eller potatis

Tillagning

1
Börja med att det bryna soyabitarna i en stekpanna med Milda Ekologisk och lägg därefter över dem i en stor gryta.
2
Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda ordentligt.
3
Tillsätt därefter salt, peppar, vin, socker, soja, vatten och fond och låt koka under lock i 1,5 timme på låg- till mediumvärme.
4
Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
5
När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
6
Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
7
Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera
8
Servera med potatis, pasta eller bröd.
Du kan byta ut soyabitarna mot vilket köttsubtitut du vill, eller varför inte rödbetor?

Milda tipsar

Du kan byta ut soyabitarna mot vilket köttsubtitut du vill, eller varför inte rödbetor?