GJORD MED STOLTHET
I SKÅNE

Solgula rapsfält är ett lysande inslag i det svenska landskapet – i dubbel bemärkelse. Den energirika rapsen omvandlas till fin olja som i sin tur blir en viktig ingrediens i Milda.

Milda är en hjälpande hand som hjälper dig att lyckas i köket med allt från vardag till fest, och bakning till matlagning. ”Gjord i Skåne” skriver vi stolt på många av våra goda och hjälpsamma produkter.

En stor del av rapsen vi använder odlas just i Skåne. Det är också där som vi sedan 40-talet gör vår älskade klassiker Milda mat- och bakmargarin och flera andra hemtrevliga smakförhöjare.

Läs hela texten
MINSKAT AVTRYCK,
MED MILDA

Milda Mat- och bakmargarin är en klassiker i många svenska kök. Milda Mat- och bakmargarin är baserat på ingredienser från växtriket och har hela 65 % lägre klimatpåverkan än smör*. Det innebär att om du lagar mat eller bakar med Milda Mat- och bakmargarin i stället för med smör kan du enkelt göra en liten skillnad för klimatet.

I en livscykelanalys som jämför bland annat Milda Mat- och bakmargarin med smör ser man att Milda Mat- och bakmargarin, som är ett oljebaserat matfett, är att föredra ur bland annat klimatsynpunkt. Livscykelanalysen, som utfördes och granskades av oberoende experter, undersökte den klimatpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara fram till att förpackningen slängs i soporna.

Generellt kräver växtbaserade produkter mindre jordbruksmark och har ett lägre klimatavtryck än animaliska produkter, det vill säga råvaror från djurriket. Därför är det bättre för miljön att äta lite mer från växtriket och mindre från djurriket, enligt bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet och Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP. Matfetter och margariner baserade på vegetabiliska oljor, såsom Mildas produkter, passar därför in i en hållbar livsstil.

Som konsument kan man göra små förändringar genom att byta ut några maträtter med nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter och tänka på att ta hand om resterna för att minska matsvinnet. Läs mer om hur du kan göra miljösmarta matval på Livsmedelsverkets hemsida.

*En livscykelanalys utförd i enlighet med ISO 14040 och 14044, ledd och granskad av oberoende experter, visar att Milda Mat- och bakmargarin har minst 65 % lägre utsläpp av växthusgaser per kilo produkt än smör (fetthalt 82 %) tillverkat i Sverige.

Vad innebär en livscykelanalys?
En livscykelanalys (LCA) undersöker den miljöpåverkan som uppstår under en produkts hela ”liv” – från råvara till avfallshanteringen. Syftet med att göra en LCA är för att få en uppfattning om vilken miljöpåverkan en produkt har och för att kunna se över vad man kan göra för att ytterligare minska produktens miljöpåverkan. Det finns olika typer av miljöpåverkan som man kan undersöka i en LCA, som bland annat klimatpåverkan, energianvändning, övergödning, marknära ozon och markanvändning.

Vad betyder klimatpåverkan?
Klimatpåverkan, eller bildningen av växthusgaser, är en viktig del av miljöpåverkan och något som de flesta har hört talas om. För att jämföra de olika växthusgaserna med varandra mäter man vanligen utsläpp av växthusgaser i så kallade CO₂-ekvivalenter. CO₂-ekvivalenter används sedan för att räkna ut klimatpåverkan.

Hur vet ni att Milda Mat- och bakmargarin har 65 % lägre klimatpåverkan än smör?
Vi har bett en tredje part att göra en livscykelanalys som jämför bland annat klimatpåverkan för Milda Mat-och bakmargarin med smör 82 % som är tillverkat i Sverige. I grund och botten beror den stora skillnaden i klimatpåverkan på att margarin innehåller vegetabiliska oljor och har mindre mjölkinnehåll. Kor äter foder och adderar ett steg i produktionskedjan. Mindre komjölk innebär att mindre foder behöver odlas. Dessutom idisslar kor vilket medför utsläpp av växthusgasen metan.

Läs hela texten
CERTIFIERAD OCH
HÅLLBAR

Palmolja är en råvara som det pratats mycket om de senaste åren. Vi på Milda har valt att följa Världsnaturfonden, WWF, i frågan. De tycker att höga krav och certifiering är bättre än bojkott av palmoljan. Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO, som WWF arbetar med har satt upp regler som vi följer.

All palmolja vi använder är RSPO-certifierad, vilket innebär att för varje mängd palmolja vi använder är vi med och ser till att motsvarande mängd hållbar palmolja produceras.

Dessutom är all palmolja som vi använder i vår Helsingborgsfabrik 100 % spårbar, certifierad och hållbart producerad enligt RSPO:s kriterier. Den odlas där ingen avskogning skett de senaste 20 åren. Det kan du lita på.

Palmolja är ett säkert val, och det är den olja man kommit längst med när det gäller att säkerställa en hållbar produktion.

Fördelarna med att använda certifierad palmolja är flera. Utbytet per odlingsyta är 6–10 gånger högre jämfört med till exempel kokos och soja. Den ersätter härdat fett och innehåller inget transfett. Den ger margarinet fin konsistens och har jättebra matlagningsegenskaper.

Du kan läsa mer om hållbar palmolja och RSPO på WWFs webbplats.

Läs hela texten
HELSINGBORG
I KRETSLOPPET

Milda är gjort i Skåne – i Helsingborg för att vara exakt. Så har det varit sedan 1968, och ändra från starten så har vi arbetat för att minska avtrycket på klimatet från produktionen. I dag är vi helt avfallsneutrala och har total återvinningsgrad: 100 procent!

När vegetabiliska oljor renas får man en restprodukt som kallas blekjord. Numera används
blekjorden som gödning på odlingar runt omkring Helsingborg. Cirkeln är sluten!

Helt koldioxidfri produktion år 2030 – det är vårt mål. Och vi har redan kommit en bra bit på väg.

Läs hela texten
BRA VAL
FRÅN VÄXTRIKET

Valen är många när du står där i mataffären. Vi vill välja hälsosamt och hållbart, och samtidigt ska hushållskassan räcka till mycket. Hur ska man veta vad som är rätt val?

Livsmedelsverket är experter på bra matvanor, och är dessutom oberoende. Ett råd från dem är att vi ska äta mer vegetabiliska och växtbaserade livsmedel för att leva hälsosamt. Baljväxter, grönsaker, rotfrukter, fullkorn och oljebaserade matfetter toppar listan.

Genom att äta mindre andel animaliska produkter, alltså råvaror från djurriket, minskar vi också vårt klimatavtryck. Ett köp som är vänligt mot både hälsan, miljön och plånboken, med andra ord.

Läs hela texten
RÄTT MÄTT
MED OMÄTTAT

Fett är ett livsviktigt näringsämne för oss människor. Vi behöver det bland annat för att kunna bygga och reparera kroppens celler. I Livsmedelsverkets senaste rapport slår man fast att vilket sorts fett man väljer gör skillnad för hälsan.

För våra hjärtans skull behöver vi äta mer omättat fett och mindre mättat fett. Det omättade fettet finns till exempel i avokado, nötter och vegetabiliska oljor. Det omättade finns i smör, fett kött och charkuterier.

Margarin som Milda innehåller nyttiga vegetabiliska oljor som solrosolja, linfröolja och rapsolja från de svenska rapsfälten. Oljor med hög andel omättat fett, och med omega 3 och 6.

Milda innehåller dessutom RSPO-certifierad och hållbart producerad palmolja som du kan läsa mer om här.

Läs hela texten