Citrussockerkaka

Glaserad

16 bitar
40 minuter
Bundt cake är en hög, fluffig sockerkaka som gräddas i en sockerkaksform med mönster, en så kallad bundt pan. Kakan får extra smak och vacker dekoration av en läcker glasyr.

Ingredienser

300 g Milda margarin
1 st citron, skal och saft
0.5 st apelsin, skal och saft
6 stora ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Ingredienser

2 tsk Milda margarin
2 tsk vetemjöl

Ingredienser

2.5 dl florsocker
3 msk hett vatten
1 krm rosa hushållsfärg

Ingredienser

2 msk pistaschnötter
ätbara blommor

Ingredienser

1 st sockerkaksform, bunt pan, som rymmer 3 liter
1 st slickepott

Tillagning

1
Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formen med margarin och mjöla därefter.
2
Vispa 300 g margarin och 300 g strösocker vitt och pösigt. Rör ner citronskal och apelsinskal, och därefter de 6 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Vänd in 5 dl mjöl och 2 tsk bakpulver med hjälp av en slickepott. Rör ner citronsaft och apelsinsaft och blanda noga.
3
Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och fjädrande. Det tar ca 45 – 50 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakan. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
4
Ta ut formen och låt kakan svalna i formen 15 – 20 minuter. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakan, lägg över den på ett bakgaller och låt den kallna helt.
5
Glasyr: Vispa samman florsocker med 3 msk hett vatten till en tjock glasyr, och färga den med 1 krm hushållsfärg.
6
Hacka 2 msk pistaschnötter grovt. Skeda glasyren över kakan och dekorera med pistaschnötter och blommor.