Semmel-tårta

Klassiker med en twist

12 bitar
30 minuter
Överraska med en jättestor semla i stället för flera små. Den här semmeltårtan är perfekt att bjuda på när ni är många runt fikabordet. Skär upp den i fina tårtbitar med en brödkniv.

Ingredienser

2.5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
.5 dl Milda Culinesse, rumstempererat
2 krm salt
.5 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
florsocker för dekoration

Ingredienser

200 g mandelmassa
.5 dl mjölk
2 msk likör eller konjak (valfritt)
2.5 dl Milda Visp, 20%

Tillagning

1
Värm mjölken till 37°. Dela jästpaketet på diagonalen för att få exakt 25 g. Smula ner jästen i en degbunke.
2
Häll på lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll då på resten av mjölken och Milda Culinesse. Rör ner salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet, lite i taget. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3
Lägg degen i en rymlig bunke. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa ca 30 minuter. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
4
Värm ugnen till 200°. Ta upp degen på lätt mjölat underlag och knåda den lätt. Forma en stor, rund bulle ca 22 cm i diameter och lägg den på plåten. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 20 minuter.
5
Pensla bullen med ägg. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Lägg över bullen på ett galler och låt den svalna under duk.
6
Skär av ett stort lock på bullen. Gröp ut en del av inkråmet, smula sönder och lägg i en bunke. Blanda ner riven mandelmassa, och smaksätt eventuellt med likör eller konjak. Spä med mjölk till en smidig massa. Vispa Milda Visp till fast skum. Fyll en spritspåse med vispet.
7
Servering: Ställ bullen på ett serveringsfat. Lägg tillbaka fyllningen i bullen och spritsa Milda Visp ovanpå. Lägg på locket och sikta över florsocker.