Köttbullar

med mustig sås

4 portioner
30 minuter
På klassiskt sätt serveras husmansrätten köttbullar med potatismos, en mustig sås, lingon och pressgurka. Du kan variera med vilka tillbehör du vill, ett potatismos med palsternacka är ett spännande alternativ. Sommartid kan köttbullarna med fördel serveras med nykokt färskpotatis.

Ingredienser

500 g nötfärs
.5 gul lök, finhackad
2 msk Milda Culinesse
.5 dl ströbröd
1 dl Milda Mat 15%
1 ägg
1 st Fond du Chef Biff
1,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen svartpeppar

Ingredienser

5 dl Milda Mat 15%
1.5 st Fond du Chef Biff
1 tsk socker

Ingredienser

potatismos, rårörda lingon & pressgurka

Tillagning

1
Stek på den finhackade löken med kryddorna i Milda Culinesse så att den blir mjuk. Lägg upp den på en assiett så att den svalnar, och kyld en sedan.
2
Häll ströbrödet i en bunke tillsammans med Milda Mat och låt svälla ca 5 minuter. Blanda samman färsen med ströbrödet, löken, ägget, salt och peppar. Rör till en homogen blandning. Ta upp en liten klick av färsen och stek som ett prov. Smaka av och justera eventuellt kryddningen.
3
Forma färsen till stora eller små köttbullar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp Milda Culinesse i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme så att de får fin färg runt om. Sänk värmen och låt dem steka klart på medelvärme.
4
Sås: Häll Milda Mat i en kastrull och tillsätt Fond du Chef. Koka upp under omrörning och sjud tills såsen tjocknat något. Strö ner sockret och smaka av såsen. Eventuellt kan du krydda med lite malen vitpeppar, salt behövs inte.
5
Servering: Servera köttbullarna nystekta med såsen, potatismos, lingon och gurka.