Mini-semlor

Små och goda

40 stycken
30 minuter
Semlor är läckra men ack så mättande. Ett tips är att göra de här mini-semlorna, som inte känns så mäktiga. De smakar mums till kaffe eller te. Ett klassiskt sätt att servera semlor är i djup tallrik med varm mjölk och kanel.

Ingredienser

2.5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
.5 dl Milda Culinesse, rumstempererat
2 krm salt
.5 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
florsocker för dekoration

Ingredienser

200 g mandelmassa, riven
.5 dl mjölk
2 msk likör eller konjak (valfritt)
2.5 dl Milda Visp, 20%

Tillagning

1
Värm mjölken till 37°. Dela jästpaketet på diagonalen för att få exakt 25 g. Smula ner jästen i en degbunke.
2
Häll på lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll då på resten av mjölken och Milda Culinesse. Rör ner salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet, lite i taget. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, och tillsätt mera mjöl om det behövs.
3
Lägg degen i en rymlig bunke. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa ca 30 minuter. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
4
Värm ugnen till 250°. Ta upp degen på lätt mjölat underlag och knåda den lätt. Dela degen i 4 delar. Rulla ut delarna till längder och dela dem i 10 bitar var. Rulla varje bit till en valnötsstor bulle, lägg på plåtarna, täck med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
5
Pensla bullarna med ägg. Ställ in plåtarna i mitten av ugnen och grädda bullarna i 5−7 minuter. Lägg över bullarna på ett galler och låt dem svalna under duk.
6
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ut ca 1 tsk av inkråmet, smula sönder och lägg i en bunke. Blanda ner riven mandelmassa, och smaksätt ev med likör eller konjak. Spä med mjölk till en smidig massa. Vispa Milda Visp till fast skum. Fyll en spritspåse med vispet.
7
Servering: Lägg ca 1 tsk av fyllningen i varje bulle, spritsa Milda Visp ovanpå fyllningen. Lägg på locket och ställ bullarna på ett serveringsfat. Sikta florsocker över bullarna.