Vegansk Filopaj

med rödbetor och cashewfyllning

6 portioner
60 minuter
En balans av smaker med sötma från rödbetorna och syrlighet från balsamvinäger och citronjuice, och rundhet från cashewnötterna. En enkel och annorlunda paj att göra hemma som blir fantastiskt vacker att servera.

Ingredienser

Ingredienser

1 dl cashewnötter, blötlagda i 1 tim
5 msk vatten
1 msk bjäst , (specialodlad jäst)
1 st citron, saften
1 msk rosmarin, färsk, hackad
0.5 tsk salt

Ingredienser

3 st rödbetor
0.75 dl balsamvinäger
1.5 msk agavesirap
1 nypa salt
4 st filodegsark, tinade
50 gram Milda mjölkfritt margarin

Tillagning

1
Mixa samtliga ingredienser till cashewfyllningen i en matberedare till en jämn och slät blandning. Ställ åt sidan.
2
Mixa samtliga ingredienser till cashewfyllningen i en matberedare till en jämn och slät blandning. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°C
3
Skala och skär rödbetor i tunna skivor. Vispa ihop ¾ dl balsamvinäger, agavesirap, salt och peppar i en skål och blanda sedan med rödbetorna.
4
Smörj en ugnsform med Milda, lägg ut rödbetsskivorna i formen, häll över resterande sås och rosta i ugnen i ca 15 min.
5
Förbered under tiden pajskalet. Smörj en pajform men Milda. Smält Milda Mjölkfri i en kastrull och pensla över filodegsarken. Placera arken i fyra lager över pajformen med smörsidan upp och tryck ner i formen, så att sidorna hänger över kanterna på olika ställen.
6
Ta ut rödbetorna ur ugnen och sänk värmen till 175°C.
7
Bred ut cashewfyllningen i pajen och lägg rödbetsskivorna ovanpå. Rulla in kanterna på filodegen runt pajen och grädda i ugnen i ca 20 min, tills filodegen är gyllenbrun och krispig.
8
Häll vätskan som blev över i ugnsformen i en liten kastrull. Tillsätt 2 msk balsamvinäger och koka upp, sänk sedan värmen och låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar något och får en sirapsliknande konsistens. Dra av värmen och ställ åt sidan.
9
Ta ut pajen ur ugnen och låt svalna. Häll balsamsirapen över pajen och servera!

Milda tipsar