Kanelbullar

Mildas bästa grundrecept

24 bullar
ca 120 minuter
Kanelbullar är en klassiker på det svenska fikabordet. Detta är vårt bästa grundrecept där du kan variera fyllning och garnering – eller bara hålla dig den väl beprövade varianten!

Ingredienser

15 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1.5 tsk stött eller mald kardemumma
150 g Milda margarin rumstempererat
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk

Ingredienser

100 g Milda margarin rumstempererat
.75 dl strösocker
2 msk malen kanel

Ingredienser

1 st ägg

Ingredienser

pärlsocker

Tillagning

1
Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål.
Klicka i matfett och smula jästen över.
2
Värm mjölken tills fingervarm, 37°C. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
3
Låt degen jäsa under plastfolie eller lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
4
Kör degen några varv i maskinen. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
5
Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet.
6
Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, ca 25 x 50 cm.
7
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
8
Skär varje rulle i 24 bitar, ca 2 cm breda.
9
Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°C under tiden.
10
Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
11
Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.
12
Låt kanelbullarna svalna på galler under bakduk.
Vill du få till den snygga kanelbullen du ser hos bagerierna? 


Gör då såhär efter du kavlat ut din deg och brett den med fyllning:

1. Vik degen dubbel och skär degen i 3 cm breda remsor.  

2. Dela remsan på mitten nästan hela vägen, så att det ser ut som långa byxben.   

3. Tvinna byxbenen runt varandra och snurra sedan ihop det till en knut, stoppa in en eventuell ände under knuten. 


Klart!

Milda tipsar

Vill du få till den snygga kanelbullen du ser hos bagerierna? Gör då såhär efter du kavlat ut din deg och brett den med fyllning: 1. Vik degen dubbel och skär degen i 3 cm breda remsor. 2. Dela remsan på mitten nästan hela vägen, så att det ser ut som långa byxben. 3. Tvinna byxbenen runt varandra och snurra sedan ihop det till en knut, stoppa in en eventuell ände under knuten. Klart!