Påskharetårta

med vanilj och vit choklad

12 bitar
60 minuter
Bjud på en läcker tårta som ser ut som en påskhare. Den smakar ljuvligt av vanilj och vit choklad. Sugarpaste och vaniljextrakt hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet.

Ingredienser

225 g Milda margarin, rumstempererat
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
4 stora ägg
3.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad

Ingredienser

2 tsk Milda margarin
2 msk vetemjöl

Ingredienser

vit sugarpaste
10 g mörk choklad till ögon, mun och näsa
80 g mörk choklad till öronen
100 g vit choklad
rosa strössel
rosa och vita marshmallows

Ingredienser

175 g Milda margarin, rumstempererat
8.75 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
1 msk uppkokat avsvalnat vatten

Ingredienser

1 st bakgaller
1 st bakplåtspapper
2 st engångsspritspåsar
1 st palett eller 'lilleman'-kniv
1 st elvisp

Tillagning

1
Värm ugnen till 180° för vanlig ugn eller 160° med varmluft. Smörj botten och kanter på formarna med margarin och mjöla därefter.
2
Vispa 225 g margarin och 2 dl strösocker vitt och pösigt. Rör in 1 tsk vaniljextrakt och därefter de 4 äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Rör ner 3 ¾ dl mjöl, 1 tsk bakpulver och 100 g riven vit choklad.
3
Fördela smeten i formarna och baka dem i mitten av ugnen tills de är genomgräddade och fjädrande. Det tar ca 35 minuter. Känn med en provsticka i mitten på kakorna. Om stickan är fuktig, grädda ytterliga några minuter.
4
Ta ut formarna och låt kakorna svalna något. Skär runt kanten med en vass kniv för att lossa kakorna. Lägg över dem på bakgaller för att kallna helt.
5
Smält 10g mörk choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. Kavla ut sugarpaste och ta ut 2 cirklar till ögon och placera på tårtans ena sida. Rita försiktigt pupiller av smält choklad i de vita ögonen och låt chokladen torka.
6
Rita upp mallar för öronen och munnen på ett papper. Smält 80g mörk choklad i vattenbad eller mikrovågsugn. Häll över den smälta chokladen i engångsspritspåsen och klipp ett ytterst litet hål.
7
Lägg ett ark bakplåtspapper över mallarna för öron och mun. Rita upp öronen och munnen med den smälta chokladen på bakplåtspapperet. Fyll öronen med choklad och jämna ut med hjälp av paletten. Ställ in i kylskåp att stelna.
8
När den mörka chokladen stelnat, smält 100 g vit choklad i vattenbad eller mikrovågsugn och häll över i en engångsspritspåse. Klipp ett ytterst litet hål och spritsa ett tunt lager vit choklad över den mörka på öronen. Strö strössel i mitten på öronen och ställ i kylen att stelna.
9
Glasyr: Vispa ihop 175 g margarin, 8 ¼ dl florsocker och 1 tsk vaniljextrakt tills det blir väl blandat. Rör ner 1 msk avsvalnat vatten så att glasyren får bredbar konsistens.
10
Bred ett lager glasyr på den ena av bottnarna och lägg på den andra. Spara lite glasyr att fästa öron och svans med. Bre resten av glasyren på tårtans ovansida och kanter med hjälp av platten.
11
Tryck försiktigt fast ögon och mun i glasyren. Skär en rosa marschmallow i triangelform till nos, och tryck fast den försiktigt. Sätt fast en vit marschmallow på baksidan som svans.
12
Ta slutligen ut öronen från kylen, skär två jack i tårtan och sätt dit öronen. Förstärk öronen med lite glasyr bakom varje innan du trycker ner dem i tårtan.
Tårtbottnarna kan frysas in före dekoration och sedan dekoreras när de tinat.

Milda tipsar

Tårtbottnarna kan frysas in före dekoration och sedan dekoreras när de tinat.