Risgrynsgröt

favorit till jul

4 portioner
45 minuter
Risgrynsgröt är en självklarhet till jul, men vi tycker att den går lika bra att äta när som helst. Variera toppingen som du vill, exempelvis med nötter, russin eller bär.

Ingredienser

4 dl vatten
2 dl rundkornigt ris eller grötris
1 tsk salt
8.5 dl mjölk
1 bit hel kanel
1 msk Milda Culinesse
1 msk strösocker (kan uteslutas)

Tillagning

1
Koka upp vatten och salt, lägg i risgryn. Lägg på lock och koka risgrynen på svag värme i ca 10 minuter.
2
Tillsätt mjölken och en bit hel kanel. Sjud gröten under lock på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, ca 30 minuter. Rör i gröten då och då.
3
Tillsätt Milda och koka gröten en stund till. Är gröten för tunn, koka den utan lock ytterligare några minuter. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
4
Om du föredrar lite socker i, ha i det nu.
5
Lägg i en skållad mandel för kärleken.
6
Servera gröten med kanel och mjölk och eventuellt lite socker.