use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Biff med bearnaisesås och klyftpotatis

Biff med bearnaisesås och klyftpotatis är en riktigt klassiker, men för att få perfekt resultat får du i det här receptet några extra knep för att lyckas med tillagningen. Fukt bildar vattenånga när köttet steks, och det sänker temperaturen i pannan. Därför ska du torka av köttet. Salt binder vatten och bidrar därför till ett saftigare resultat.
  • 45 minuter
  • Portioner4
recipe image Biff med bearnaisesås och klyftpotatis

Ingredienser

INGREDIENSER
  • 4 skivor ryggbiff utan ben
  • 2 msk Milda Kockens val
  • salt & malen svartpeppar
KLYFTPOTATIS
  • 3 bakpotatisar
  • 2 msk flytande Milda Kockens val
  • 2 tsk flingsalt
BEARNAISESÅS
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl flytande Milda Kockens val
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk färsk dragon hackad
  • salt & malen svartpeppar

      Instruktioner

      TILLAGNING
      1. Ta fram biffen i god tid så att köttet antar rumstemperatur. Torka av köttets yta med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
      2. Klyftpotatis: Värm ugnen till 225°. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skölj potatisen, torka av den och skär den i klyftor. Lägg dem på plåten och ringla över Kockens val. Tillaga i mitten av ugnen 15 − 20 minuter.
      3. Bearnaisesås: Separera äggulorna från äggvitorna. Det gör du enklast genom att knäcka ägget och låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern.
      4. Ställ fram Kockens val så att det antar rumstemperatur. Koka upp vatten i en kastrull där du kan ställa bunken med äggulorna i vattenbad. Vattnet i kastrullen får inte ha högre temperatur än 65°, annars koagulerar äggulan.
      5. Vispa äggulorna fluffiga och tillsätt därefter Kockens val i en jämn stråle och vispa konstant. Blanda sedan ner dragonen i såsen och krydda med salt och peppar. Låt såsen stå i vattenbadet till servering, men lyft av den från värmen.
      6. Hetta upp en stekpanna med Milda Kockens val på hög värme. Perfekt stektemperatur på Kockens val är ca 170°. Lägg ner köttbiten, låt köttet steka 30 sekunder och vänd det sedan.
      7. Stek köttet sammanlagt ca 2 minuter per sida. Vänd gärna flera gånger så blir köttet jämnare stekt. Använd en sked och ös köttet med Kockens val under stekningen.
      8. Ta ut plåten ur ugnen och strö saltet över potatisklyftorna. Låt köttet vila någon minut före servering. Servera köttet nystekt med såsen och klyftpotatisen.
      Extra smak blir det om du lägger i några vitlöksklyftor och en timjankvist i stekpannan när du steker köttet. För en tjockare sås, rosta 1 dl solrosfrön och mixa dem grovt, för att sedan mixa ner dem i såsen. Skulle såsen vara för tjock, tillsätt 1 msk ljummet vatten och rör om.