Biff med bearnaisesås och klyftpotatis
Biff med bearnaisesås och klyftpotatis är en riktigt klassiker, men för att få perfekt resultat får du i det här receptet några extra knep för att lyckas med tillagningen. Fukt bildar vattenånga när köttet steks, och det sänker temperaturen i pannan. Därför ska du torka av köttet. Salt binder vatten och bidrar därför till ett saftigare resultat.
- Portioner4
Ingredienser
INGREDIENSER
- 4 skivor ryggbiff utan ben
- 2 msk Milda Kockens val
- salt & malen svartpeppar
KLYFTPOTATIS
- 3 bakpotatisar
- 2 msk flytande Milda Kockens val
- 2 tsk flingsalt
BEARNAISESÅS
- 3 ägg
- 2 1/2 dl flytande Milda Kockens val
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk färsk dragon hackad
- salt & malen svartpeppar
Instruktioner
TILLAGNING
- Ta fram biffen i god tid så att köttet antar rumstemperatur. Torka av köttets yta med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
- Klyftpotatis: Värm ugnen till 225°. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skölj potatisen, torka av den och skär den i klyftor. Lägg dem på plåten och ringla över Kockens val. Tillaga i mitten av ugnen 15 − 20 minuter.
- Bearnaisesås: Separera äggulorna från äggvitorna. Det gör du enklast genom att knäcka ägget och låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern.
- Ställ fram Kockens val så att det antar rumstemperatur. Koka upp vatten i en kastrull där du kan ställa bunken med äggulorna i vattenbad. Vattnet i kastrullen får inte ha högre temperatur än 65°, annars koagulerar äggulan.
- Vispa äggulorna fluffiga och tillsätt därefter Kockens val i en jämn stråle och vispa konstant. Blanda sedan ner dragonen i såsen och krydda med salt och peppar. Låt såsen stå i vattenbadet till servering, men lyft av den från värmen.
- Hetta upp en stekpanna med Milda Kockens val på hög värme. Perfekt stektemperatur på Kockens val är ca 170°. Lägg ner köttbiten, låt köttet steka 30 sekunder och vänd det sedan.
- Stek köttet sammanlagt ca 2 minuter per sida. Vänd gärna flera gånger så blir köttet jämnare stekt. Använd en sked och ös köttet med Kockens val under stekningen.
- Ta ut plåten ur ugnen och strö saltet över potatisklyftorna. Låt köttet vila någon minut före servering. Servera köttet nystekt med såsen och klyftpotatisen.
Extra smak blir det om du lägger i några vitlöksklyftor och en timjankvist i stekpannan när du steker köttet. För en tjockare sås, rosta 1 dl solrosfrön och mixa dem grovt, för att sedan mixa ner dem i såsen. Skulle såsen vara för tjock, tillsätt 1 msk ljummet vatten och rör om.